03.05.2018

Успішні історії активістів, що допомагають ромським дітям

Погроми, вигнання, переслідування – реалії сьогодення для ромської спільноти в Україні. Такі речі тільки поглиблюють прірву непорозуміння.

Але є проекти, які надихають ромів отримувати освіту, соціалізуватися та знаходити нормальну роботу.

Про те як допомагати, підтримувати та руйнувати власні стереотипи розповість Оля Макар – координаторка руху “Молодь за мир”. Вона вже 6 років займається проблемами ромів.

Щороку рух “Молодь за мир” проводить в Ужгороді канікули для ромських дітей. 15 волонтерів приїжджають з Києва, щоб чотири дні жити, вчити та гратися з тими, кого боїться і не приймає суспільство.

“Ці чотири дні – найяскравіші для ромських дітей. Не тому, що вони надзвичайні, а тому, що всі інші – сірі. На канікулах вони не змушені вирішувати свої дорослі проблеми: не треба шукати їжу, ходити на роботу, дивитись за молодшими, готувати обід. Тут є ігри й увага дорослих. Є теплий душ. Тут вони не ізольовані, не закриті у своєму гетто: світ навколо здається великим дивом. Тут їм усміхаються офіціантки, ніхто їх не виганяє, ні в чому наперед не звинувачує. Ці діти дуже швидко відчувають, коли вони – діти, а коли – “цигани”. Тут вони все більше стають просто дітьми.”

Назад
Попередня Наступна
buttons