11.10.2024

Родичі цивільних в неволі об’єдналися в ГО та відвідали Женеву, щоб поговорити про насильницькі та недобровільні зникнення

Робоча група з насильницьких та недобровільних зникнень з України відвідала Женеву. Родини цивільних бранців РФ об’єдналися в громадську організацію «Цивільні в полоні» та провели низку зустрічей з представниками міжнародних організацій. Головною метою стало висвітлення проблем незаконного утримання цивільних українців у російській неволі.

Перша зустріч — з експертами Робочої групи з насильницьких або недобровільних зникнень Ради ООН з прав людини. На ній детально обговорили, що входить в компетенцію організації та на які результати її роботи можна очікувати, зокрема зі встановлення місцеперебування поневолених цивільних українців на території РФ.  

Далі — розмова у штаб-квартирі Міжнародного комітету Червоного Хреста, де родинам пояснили, як працює структура та як можна ефективно комунікувати з нею. 

«МКЧХ подякували нам за розуміння, адже делегація приїхала не сваритись, а вести конструктивну розмову щодо того, як можна краще взаємодіяти та чим рідні цивільних незаконно увʼязнених можуть допомогти. Зокрема обговорювали питання листування та передачі посилок для цивільних в неволі. Їхні рідні передали листи з надією, що ті обов’язково дійдуть до адресатів», — зазначає старша менеджерка протидії наслідкам війни Центру громадянських свобод Наталія Ящук. 

Також відбулася зустріч з Постійною представницею України при Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Філіпенко Євгенією Іллівною. Просили про підтримку в інформаційній кампанії, аби підіймати проблематику цивільних на всіх рівнях, яких можливо. А також про застосування міжнародного дипломатичного тиску на Росію, щоб звільнити українських громадян з неволі.

А з Маріаною Кацаровою, спецдоповідачкою ООН з порушень прав людини в Росії, родичі цивільних незаконно ув’язнених говорили про загальну проблематику, варіанти механізмів звільнення близьких з російської неволі, та поділились особистими історіями. 

«Відчувається, що Маріанна готова працювати, кожну історію прожила разом з нами», — зазначають «Цивільні в полоні».

Поїздка відбулася за підтримки Координаційного штабу та Центру громадянських свобод.    

Назад
Попередня Наступна
buttons