03.10.2024

ПАРЄ ухвалила першу резолюцію щодо українських військових та цивільних у російській неволі

2 жовтня Парламентська Асамблея Ради Європи одноголосно ухвалила резолюцію, у якій закликає звільнити всіх українців та українок з російської неволі та вимагає від РФ дотримуватися положень міжнародного гуманітарного права. Напередодні Центр громадянських свобод пілтримав делегацію рідних військовополонених та незаконно увʼязнених Росією цивільних під час зустрічей у ПАРЄ.

Резолюція вимагає швидкого звільнення утримуваних осіб та відповідальності за воєнні злочини проти них. Зокрема, вона вказує на численні порушення прав військовополонених і цивільних, незаконно утримуваних Росією, та наводить дані про систематичні тортури, які можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини. Резолюція закликає РФ надати МКЧХ і відповідним механізмам ООН негайний та безперешкодний доступ до всіх місць утримання українських бранців. А також містить заклик до міжнародної спільноти посилити тиск на Росію аби та звільнила всіх українських військовополонених та цивільних осіб.

Напередодні ухвалення резолюції делегація рідних військовополонених та незаконно увʼязнених Росією цивільних за власний кошт та з підтримкою Центру громадянських свобод провели зустрічі в ПАРЄ. Зокрема з Генеральним секретарем Ради Європи, Президентом ПАРЄ, Комісаром Ради Європи з прав людини. Вони розповідали свої історії та передали брошуру Центру громадянських свобод з історіями десяти цивільних у неволі. Рідні відзначили, що дехто, попри лімітований час, просив перенести наступні зустрічі, аби мати змогу більше поспілкуватися та почути більше історій.

Центр громадянських свобод дякує ПАРЄ за цю важливу резолюцію. А також за те, що Асамблея підкреслила важливість співпраці з громадськими організаціями, які підтримують сім’ї військовополонених та незаконно увʼязнених цивільних. Закликаємо всі країни-члени Ради Європи, а також міжнародну спільноту й відповідальні організації, підтримувати зусилля щодо звільнення українських полонених і цивільних та сприяти захисту їхніх прав.

Сама резолюція за покликанням.

Назад
Попередня Наступна
buttons