23.09.2024

Олександра Матвійчук ініціювала звернення про припинення членства Росії в Генасамблеї ООН, його підтримали понад 20 дипломатів Латинської Америки

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук надіслала лист Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу, який українці та латиноамериканці підписали спільно з проханням про призупинення членства Російської Федерації в Асамблеї.

Документ уже підписали понад 20 колишніх міністрів закордонних справ Латинської Америки, зокрема Антонія Уррехола, Алехандро Фокслі, Ігнасіо Вокер, Маріано Фернандес і Альфредо Морено з Чилі, Хорхе Кастанеда з Мексики, Селсу Лафер з Бразилії, Хосе Антоніо Гарсія Белаунде і Дієго Сайян з Перу, Ноемі Санін і Гільєрмо Фернандес де Сото з Колумбії та Едуардо Штайн із Гватемали.

Також документ підписали багато видатних правозахисників Латинської Америки, більшість із яких обіймали важливі посади в рамках Міжамериканської системи захисту прав людини або в ООН. Клавдіо Гроссман і Хуан Мендес, відомі правозахисники проти тортур у країнах Південного конусу, а пізніше і в ООН, очолюють цей список.

“Як латиноамериканці, ми відчуваємо це особливо гостро. Латинська Америка значно сприяла запровадженню заборони на використання сили, передбаченої статтею 2.4 Статуту ООН, а також багатьом іншим аспектам розвитку міжнародного права та права прав людини, таким як кодифікація злочину насильницького зникнення у Римському статуті. Переживши багато самі, ми вважаємо, що норми не повинні застосовуватися вибірково”, – зазначається в листі.

“Росія дуже старається поширити наратив про те, що нібито країни так званого Глобального Півдня симпатизують або принаймні готові закривати очі на воєнні злочини в Російській Федерації. Насправді ж Бразилія, Чилі, Аргентина та інші країни Латинської Америки мають видатну історію притягнення відповідальних за такі злочини до відповідальності й готові поділитися своїм досвідом захисту міжнародного права та інтересів Латинської Америки у сфері прав людини, називаючи речі своїми іменами”, – сказала Олександра Матвійчук.

Повний текст листа англійською за покликанням.

Назад
Попередня Наступна
buttons