27.07.2024

Звернення до спільноти українських медиків

За даними ініціативи «Трибунал для Путіна» з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну російські війська атакували щонайменше 784 медичні заклади Насильство не обмежилося лише руйнуванням лікарень і клінік. Це й обстріли машин швидкої допомоги, пограбування аптек і акти насильства: вбивства, свавільні затримання та катування медичного персоналу.

За даними ГО «Військові медики України» щонайменше 340 військових медиків вбила РФ. Також російські сили регулярно захоплюють в полон і утримують українських військових медиків в жахливих умовах, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права.

Медики покликані рятувати життя та полегшувати страждання. Натомість їх карають за те, що вони до останнього виконували свій професійний обов’язок, перебувають поруч із пораненими, доглядають за ними та морально їх підтримують. 

ГО «Військові медики України» наразі нараховує 46 військових медиків (за зверненнями їхніх сімей), які потрапили в полон Російської Федерації. Факт захоплення більшості з цих людей підтверджено МКЧХ та Міноборони РФ. Звісно це не повна кількість утримуваних у полоні медиків, а лише те, що відомо організації. Крім них, за останні 2 роки через обмін військовополоненими, звільнено з полону 51 військового медика, який перебуває на обліку Го “військові медики України” (загалом за  даними джерел у державних органах звільнено 78 військових медиків).

За свідченнями звільнених військових медиків, під час перебування в полоні до них застосовували такі тортури: побої та каліцтва, застосування електричного струму, позбавлення їжі та води, утримання в незручних позах, тривалу відмову від надання медичної (в тому числі стоматологічної) допомоги,  тривале утримання під вартою без зв’язку із зовнішнім світом, тримання в постійній невизначеності щодо часу та місця затримання, роздягання та інші види приниження.

Ми, громадська організація «Військові медики України» та правозахисна організація «Центр громадянських свобод»  звертаємося спільноти українських медиків і просимо вас стати амбасадорами українських військових медиків у світі,  розповсюджувати інформацію щодо злочинів Росії, закликаємо підтримати наші пропозиції щодо введення наступних санкцій проти Російської Федерації та озвучувати їх у всьому світі:

  1. Бойкот російських лікарів та науковців на міжнародних форумах і конференціях

Поки російські лікарі та науковці продовжують брати участь у міжнародних наукових і медичних конференціях, їхні українські колеги зазнають жорстоких катувань та утримуються в жахливих умовах. Це створює парадоксальну ситуацію, при якій Росія отримує міжнародне визнання і підтримку в галузі медицини, тоді як сама ж порушує основні принципи гуманності й медичної етики.

Міжнародні конференції, такі як: Всесвітній конгрес з кардіології, Міжнародний конгрес з медичних досліджень та інші важливі форуми, повинні виключити російських представників, поки не будуть звільнені всі українські медики й не буде припинена практика їх захоплення і катувань.

  1. Заборона на ввезення всіх медичних товарів, окрім обладнання та препаратів першої потреби

Росія не повинна мати можливість покращувати якість життя своїх громадян коштом медичних товарів, поки вона продовжує порушувати права українських медиків. Це включає косметичні та естетичні медичні товари, які не є життєво необхідними.

Під санкції повинні потрапити медичні товари в тому числі для б’юті-індустрії, такі як ботокс, дермальні наповнювачі, лазери для косметичних процедур та інші товари, що використовуються для покращення зовнішнього вигляду. Такі заходи підкреслять, що прикрашання облич вбивць та катів у Росії є неприпустимим, поки тривають жорстокості щодо українських полонених.

  1. Розширення економічних санкцій на медичні дослідницькі установи

Багато російських медичних дослідницьких установ продовжують отримувати фінансування і міжнародне визнання, попри жорстокості, що здійснюється щодо українських медиків. Ці установи повинні треба позбавити міжнародного фінансування і співпраці, поки Росія не припинить свої дії й не звільнить всіх полонених медиків.

Фінансові санкції повинні бути накладені на такі інститути, як Російська академія медичних наук та інші дослідницькі центри, що займаються медичними й біологічними дослідженнями. Міжнародні гранти й програми співпраці повинні бути призупинені.

  1. Публічне засудження та дипломатичний тиск

Міжнародна спільнота повинно публічно засудити дії Росії та посилити дипломатичний тиск з метою припинення порушень прав людини. Це включає виступи на міжнародних форумах, прийняття резолюцій в ООН та інших міжнародних організаціях, а також санкції проти російських посадових осіб, відповідальних за жорстоке поводження з полоненими.

Публічні заяви від лідерів країн, резолюції в Генеральній Асамблеї ООН, санкції проти конкретних осіб, відповідальних за катування і жорстоке поводження, таких як командири в’язниць і слідчі.

Українські військові медики виконали свій людський і патріотичний обов’язок, до кінця залишаючись поруч із пораненими. Ми звертаємося до вас з проханням підтримати заходи для порятунку їх з російського полону. Їхні страждання і муки вимагають негайної реакції й дій з боку міжнародної спільноти.

Назад
Попередня
buttons