27.06.2024

Україна виграла справу проти Росії в ЄСПЛ щодо Криму. Михайло Савва зазначив — це означає посилення позиції України

26 червня в Медіацентрі Україна – Укрінформ відбувся брифінг на тему: «Україна виграла справу проти Росії щодо Криму в ЄСПЛ: що це дасть країні та як вплине на РФ?». Спікером події став експерт Центру громадянських свобод і доктор політичних наук Михайло Савва.

25 червня Європейський суд з прав людини у Страсбурзі виніс остаточне рішення у позові України проти РФ щодо Криму. ЄСПЛ встановив численні порушення Росією прав людини на окупованому півострові та, зокрема, постановив, що Росія порушила низку статей Європейської конвенції з прав людини.

Судді Міжнародного кримінального суду видали ордери на арешт секретаря ради безпеки Сергія Шойгу та начальника генерального штабу збройних сил РФ Валерія Герасимова — за підозрою у воєнних злочинах як-от атаки на цивільні об’єкти, завдання надмірної випадкової шкоди цивільному населенню, а також за злочин проти людяності. 

Михайло Савва впевнений, що дипломатично це означає посилені позиції України: «Міжнародний судовий орган з дуже високим стандартом доведення визнав, що ці обстріли є злочином. Він визнав це ще раніше, коли видав ордери на затримання командувача далекобійної авіації РФ та командувача чорноморським флотом. Зараз МКС підняв планку винності, тобто вже колишній міністр оборони і чинний керівник генерального штабу РФ. Це означає, що цих людей будуть шукати в світі, поки вони не помруть. Це означає, що, можливо, їх затримають. Але в будь-якому випадку в цих людей вже не буде свободи пересування такої, як була до цього ордеру. Це рішення чітко доводить, що обстріли, які кояться зараз, теж є злочином.

Як це може вплинути на дії Росії, я можу сказати на прикладі перших двох ордерів – на затримання Путіна та уповноваженої з прав дитини Льовової-Бєлової. Після цього процес повернення українських дітей з РФ став набагато простішим. І, на мою думку, це вплив в тому числі ордерів МКС».

Назад
Попередня Наступна
buttons