21.06.2024

«Через конкретних жертв сексуальне насильство впливає на суспільство загалом». Олександра Матвійчук взяла участь в круглому столі з посолкою США Оксаною Маркаровою

17 червня в Українському домі у Вашингтоні відбувся круглий стіл, присвячений злочинам сексуального насильства під час війни в Україні. Метою заходу стало привернення уваги США й світу до численних російських воєнних злочинів в Україні, зокрема до тих, які пов’язані з сексуальним насильством.

У круглому столі взяли участь голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, посолка України в США Оксана Маркарова, виконавча директорка Інституту жінок, миру та безпеки Джорджтаунського університету Мелані Вівер, а також керівник команди з питань відповідальності за воєнні злочини (WarCAT) і головний прокурор у справах України, секція прав людини та спеціальних розслідувань, Крістіан Левек

«Ми повинні виграти війну, щоб зупинити російські воєнні злочини та притягнути винних до відповідальності, щоб стримати їх та інших агресорів!», — наголосила під час зустрічі Оксана Маркарова.

Олександра Матвійчук говорила про те, що сексуальне насильство під час війни є найбільш прихованим злочином. Вона відмітила, що люди, які пережили це, достатньо часто не повідомляють в поліцію і не готові говорити про це навіть з правозахисниками, оскільки сприймають зґвалтування як ганьбу.

«Через конкретних жертв сексуальне насильство впливає на суспільство загалом – викликає почуття сорому в жертв, почуття провини в тих, хто не зміг їх захистити, почуття страху відчути на собі подібне ставлення в інших. І, як наслідок, послабити соціальні зв’язки та полегшити встановлення контролю над регіоном», — зазначила вона.

Назад
Попередня Наступна
buttons