08.05.2024

Українські громадські організації випустили заяву щодо загрози демократії та правам людини в Грузії

Низка українських громадських організацій виступила з заявою щодо ухвалення парламентом Грузії законопроєкту про «іноземних агентів» та застосування сили щодо протестувальників. Підписантом зокрема став Центр громадянських свобод.

Сама заява нижче:

«Ми, представники українського суспільства, незалежних громадських організацій, із болем спостерігаємо за подіями в Грузії, що спалахнули під час наполегливих дій чинної влади в Грузії прийняти закон про “іноземних агентів” у грузинському парламенті.

Ухвалений 17 квітня парламентом Грузії у першому читанні законодавчий акт “Про прозорість іноземного впливу”, який має тривожні аналогії з кремлівським законом “про іноземних агентів”, уже вивів на площі й вулиці тисячі протестувальників. Голосування за цей закон у другому читанні, що відбулося 1 травня, ще більше збурило суспільний протест. За цей час проти демонстрантів-протестувальників силовики застосували жорстку силу, почалися масові арешти, багатьох активістів кинуто за ґрати.

Наступний етап голосування (третє читання) має відбутися найближчим часом — упродовж наступних тижнів. Як відомо, цей закон у Грузії лобіює найбільша партія в грузинському парламенті «Грузинська мрія», очільник якої вже погрожує подолати президентське вето, в разі непідписання закону. Над Грузією реально нависла загроза остаточного утвердження диктатури та демонтаж євроінтеграційного курсу країни, адже подібний закон, що має чимало спільного з російськими підходами, суперечить принципам і нормам європейського права та демократичного світу.

Оскільки події в Грузії розгортаються непрогнозовано і можуть набути ще драматичнішого наповнення, ми закликаємо міжнародну спільноту, організації та уряди держав рішуче виступити на захист грузинського суверенітету й прав людини, які нині зневажаються діями чинної влади Грузії. Українцям не потрібно пояснювати, хто насправді є головним бенефіціаром цих подій — це путінський режим, який за подібним сценарієм діяв в Україні на початку 2014 року.

Ми висловлюємо цілковиту солідарність грузинському народові у його чесній боротьбі проти намірів поглинути вільну Грузію авторитарною копією “русского міра”».

Документ вже підписали:

  1. Український ПЕН;
  2. Центр громадянських свобод;
  3. Інтерньюз Україна;
  4. UkraineWorld;
  5. Інститут Масової Інформації;
  6. ZMINA;
  7. Асоціація єврейських організацій та общин (Ваад) України;
  8. Конгрес національних громад України;
  9. Центр дослідження Росії;
  10. Мережа захисту національних інтересів «ANTS»;
  11. Resilient Ukraine;
  12. Центр глобалістики «Стратегія XXI»;
  13. Truth Hounds;
  14. Харківська обласна фундація Громадська Альтернатива.

Все ще можна долучитися до заява та підписати її від імені організації за покликанням.

Назад
Попередня Наступна
buttons