27.02.2024

Іванна Мальчевська зустрілася з волонтерами у Черкасах: говорили про моніторинг дій поліції на мирних зібраннях

У п’ятницю, 23 лютого, координаторка групи громадського моніторингу ОЗОН Центру громадянських свобод Іванна Мальчевська з робочим відрядженням відвідала Черкаси. Там вона зустрілася з волонтерами, які раніше здійснювали моніторинг доступності захисних споруд цивільного захисту, себто укриттів. Під час зустрічі правозахисниця ознайомилася її учасників зі стандартами роботи поліції на мирних зібраннях. Загалом участь у зустрічі взяли 9 волонтерів.

Під час зустрічі на прикладі акції, яка відбувається регулярно у Черкасах, учасники обговорили обовʼязки поліції та принципи її взаємодії з організаторами акції: як має діяти поліція, та як мають діяти організатори мирного зібрання, аби сприяти власній безпеці.

Також учасники згадали про модель сповіщення влади та поліції про мирні зібрання: в Україні діє система, за якою організатори акції мають просто сповістити владу про те, що відбудеться акція, аби влада та поліція підготувалися та якісно організували безпеку мирного зібрання, особливих дозволів чи погоджень непотрібно. 

«Цю зустріч ми провели, аби познайомити волонтерів зі сферою моніторингу дій поліції на мирних зібраннях та надалі залучити їх (після навчання) до моніторингу мирних зібрань у місті Черкаси», — каже координаторка ОЗОНу і менеджерка Центру громадянських свобод Іванна Мальчевська.

Назад
Попередня Наступна
buttons