22.02.2024

«Ми маємо відповідальність моніторити дії правоохоронців». У Луцьку пройшла зустріч волонтерів ініціативи ОЗОН

19 лютого координаторка моніторингової групи ОЗОН від Центру громадянських свобод Іванна Мальчевська зустрілася з волонтерами у Луцьку. Їх познайомили зі сферою моніторингу дій поліції на мирних зібраннях, щоб надалі залучати до подібних подій.

На зустрічі з волонтерами обговорили саме поняття «мирних зібрань» та керівні принципи їхньої свободи, важливість охорони таких подій, міжнародні документи, що закріплюють базове право на мирні зібрання. Також розглянули стандарти роботи поліції, типові порушення правоохоронців і розв’язання проблем. Не оминули увагою і досвід Центру громадянських свобод та ініціативи ОЗОН у цій сфері.

Для наочності змоделювали кілька потенційно можливих ситуацій і запропонували волонтерам знайти рішення. Наприклад: «Двоє людей перекривають одну з важливих трас – Луцьк-Ковель. Як має діяти поліція та організатори мирного зібрання, аби сприяти власній безпеці в даній ситуації та за специфічних умов?».

«Зараз ми в ситуації, коли наказом Президента фактично дозволено обмежувати конституційно закріплене право на мирні зібрання. Це можна зрозуміти з погляду безпеки, але теорія демократії нам говорить про інше. Свобода самовираження, свобода обʼєднань та свобода мирних зібрань — лежать в основі демократичної системи. Поки люди мають голос і можуть його публічно подати, доти влада це чує, бачить та враховує. Авторитарні держави не люблять свободу мирних зібрань і усіляко намагаються її осідлати, аби у випадку незадоволення люди боялися обʼєднуватися та висловлювати його. 

Досвід України зараз унікальний, бо у стані війни у різних містах люди виходять на протести та підіймають сенситивні теми: розподіл бюджету, звільнення полонених, демобілізація тощо. Ми маємо відповідальність моніторити дії правоохоронців на таких акціях та слідкувати, аби влада не перейшла у фазу заборони мирних зібрань, а навпаки — плекала та виконувала позитивний обовʼязок щодо захисту мирних зібрань», — зазначає Іванна Мальчевська

Назад
Попередня Наступна
buttons