21.02.2024

Суд у справі охоронця закритого укриття у Києві продовжив опитувати свідків. Результати моніторингу засідання

У вівторок, 13 лютого, в Деснянському районному суді міста Києва продовжився розгляд справи охоронця Вадима Мошкіна — охоронця лікарні, укриття якої під час повітряної тривоги було закрите 1 червня 2023 року. Тоді внаслідок падіння уламків російської ракети в Києві загинуло троє людей, серед них одна дитина. НА минулому засіданні, 9 лютого, суд почав допит свідків і цього разу він це продовжив.

Потерпіла Єлизавета розповіла, що в ніч трагедії не спала. Як тільки почула сигнал «повітряна тривога», розбудила хлопця і вони пішли в укриття, в яке ходили раніше (укриття у поліклініці). Коли вони прибігли, там вже було декілька людей. Вони стукали в закриті двері. Одна з жінок попросила свого чоловіка піти до кімнати охоронців, і через декілька секунд пролунав вибух. Також дівчина розповіла, що раніше коли вона приходила в це укриття, воно було відчинене, або його відчиняли. Зі слів інших людей, які ходили в це укриття, їх запитували, чому вони сюди ходять, чому не сидиться вдома. Єлизавета також чула це від охоронців, але не може стверджувати, що чула це від обвинуваченого. На запитання прокурорів щодо стану самого укриття, чи чути сирену, чи горіло світло всередині, дівчина відповіла, що сирену чути, стан укриття — поганий, але безпечний. Запасів води та їжі в укритті не було. Сторона захисту питала чи було в укритті туалетне приміщення. Єлизавета відповіла, що не бачила, але наголосила, що в ту ніч краще було бути в недостатньо облаштованому укритті, ніж на вулиці.

Наступним покази давав заступник директора з технічних питань КНП №3 Деснянського району Києва Василь Лесик. За його словами, на момент події 1 червня 2023 року, ніяких документів, які б свідчили, що підвал в поліклініці є укриттям – не  було, але люди користувались цим приміщенням, бо їм немає куди йти. ДСНС укриття не перевіряли. На цій посаді чоловік перебуває з 1 січня 2023 року, тому, що було раніше – сказати не може. Він не знає яким чином це приміщення внесли на інтерактивну карту укриттів та захисних споруд.  За словами чоловіка, поліклініка зачинялася о 22:00, під час повітряної тривоги охоронці відчиняли укриття. Але при цьому, розповів, що не знає чи були розпорядчі документи, які б вказували, що у них є такий обов’язок. Стверджує, що приміщення не готове бути найпростішим укриттям, там проходять інженерні комунікації, перебувати там небезпечно для життя. Сказав що звук сирени чути, якщо стояти біля вікон або на першому поверсі. Якщо перебуваєш у в підвалі –  то вже не чути.

Наступною покази давала Людмила – мати загиблої жінки біля укриття. Вона повідомила, що неодноразово чула від дочки, що під час повітряної тривоги укриття було зачинене. Вважає що Мошкіну потрібно винести суворе покарання. Також на засідання суду був законний представник неповнолітньої Поліни (дочка загиблої жінки), він також вважає,  що покарання має бути суворим.

Наступне засідання у справі призначено 6 березня на 14:00. Судове засідання моніторила — Марʼяна Щудло, волонтерка ОЗОНу — ініціативи Центру громадянських свобод.

На фото: охоронець поліклініки Вадим Мошкін. Автор фото — Ґрати.

Назад
Попередня Наступна
buttons