20.02.2024

«Якщо ми працюємо на перемогу, то виступаємо за права людини, які існують в Україні 30 років», – Олександра Романцова в інтерв’ю для El Heraldo de México

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова в інтерв’ю для онлайн та друкованого видання El Heraldo de México черговий раз наголосила – війна в Україні почалася ще у 2014 році. 

Саме з 2014 року організація почала документувати воєнні злочини та порушення прав людини в Криму та на території Донбасу, навіть коли туди не було можливості потрапити. Тоді робили це з сірої зони або працювали з людьми, які були свідками чи жертвами, але покинули підконтрольну Україні територію. 

Також Олександра Романцова розповіла мексиканському медіа, що 2022 року спільно з іншими організаціями Центр громадянських свобод заснував «Трибунал для Путіна» – коаліцію, до складу якої входять понад 17 організацій, які задокументували понад 10 тисяч злочинів РФ. 

«Ми співпрацюємо з Міжнародним кримінальним судом і українською прокуратурою, щоб по кожному з інцидентів розпочався кримінальний процес на міжнародному та національному рівнях. Наша мета – виступати за необхідні зміни як в українському законодавстві, так і в міжнародному праві, засуджувати всі злочини. Міжнародний кримінальний суд поки висунув лише одне обвинувачення безпосередньо президенту Путіну та дитячому омбудсмену Марії Львовій-Бєловій у справі про викрадення неповнолітніх українських осіб. 

Зараз важливо не тільки досягти миру, а й зробити так, щоб ніхто ніколи не вважав таке ставлення сусідньої держави прийнятним. Це треба визнати злочином.

Якщо ми працюємо на перемогу, то виступаємо за права людини, які існують в Україні 30 років. Тому ми можемо захищатися, у нас є свобода вираження поглядів, свобода об’єднуватися, починати будь-які добровільні чи політичні ініціативи навіть зараз. Ця модель має превалювати, щоб автократична Росія, яка не поважає міжнародних прав і своїх зобов’язань, не перемогла та не стала прикладом для інших країн», – зазначила в інтерв’ю Олександра Романцова.

Назад
Попередня Наступна
buttons