12.02.2024

«Окупанти мілітаризують релігійні об’єкти. Це — воєнний злочин», — експерти у ефірі телеканалу «1+1»

Протягом першого року від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну російські війська зруйнували або пошкодили понад 530 релігійних об’єктів різних конфесій, 250 з них — це православні храми.

Про жахливу статистику руйнувань релігійних споруд в Україні релігієзнавець та керівник проєкту «Релігія в огні» Майстерні академічного релігієзнавства Руслан Халіков та член експертної ради Центру громадянських свобод В’ячеслав Ліхачов говорили в ефірі телемарафону «Єдині новини» на «1+1». Фахівці наголосили, що руйнування та пошкодження релігійних установ росіянами є масовими та свідомими .а міжнародне гуманітарне право забороняє атакувати релігійні об’єкти. Також Росія часто використовує захоплені релігійні споруди як військові склади та штаби.

«Часто російські війська мілітаризують релігійні об’єкти. Це системне явище, яке було зафіксоване на всій території, де була окупація — в Бучі, Мелітополі, Харківській, Чернігівській областях», — зазначив Руслан Халіков. В’ячеслав Ліхачов додав: «Це може бути окремою справою для розгляду Міжнародним кримінальним судом, який має карати за порушення міжнародного гуманітарного права, тобто за воєнні злочини».

Нагадаємо, нещодавно Центр громадянських свобод проводив пресконференцію під назвою «Нічого святого: воєнні злочини російських окупантів проти релігійних громад та священнослужителів». На події експерти надали докази релігійних переслідувань на окупованих територіях та порушення агресором Міжнародного гуманітарного права щодо культових споруд під час бойових дій.


Назад
Попередня Наступна
buttons