12.02.2024

Команда Центру громадянських свобод пройшла навчання з підвищення навичок у розслідуванні міжнародних злочинів

З 6 по 8 лютого члени команди Центру громадянських свобод навчалися на тренінгу під назвою «Кращий шлях вперед – як допомогти розслідувати міжнародні злочини».

Участь у тренінгу взяли координатор міжнародної взаємодії Центру громадянських свобод Роман Неколяк та координатор інформаційно-адвокаційних кампаній Святослав Рубан, а також стажерка організації – Олеся Лелека.

Програма тренінгу охоплювала правові аспекти та найкращі практики у розслідуванні міжнародних злочинів, вступ до міжнародного гуманітарного права, техніки проведення інтерв’ю з потерпілими з використанням методу PEACE, а також воркшопи з психологічної допомоги та першої медичної допомоги.

Учасники тренінгу отримали можливість не лише опанувати теоретичними знаннями, а й навчитися застосовувати їх на практиці через різні практичні завдання, інтерактивні вправи та обмін досвідом. 

Також на всіх етапах навчання практичним досвідом своєї щоденної роботи з воєнними злочинами ділилися працівники прокуратури.

«Згуртування зусиль громадянського суспільства, юридичних професіоналів, які представляють державні органи й міжнародних експертів — це ключ для відсічі агресору.  Робота громадських організацій має підтримувати нашу спільну з прокуратурою мету: відновлення справедливості та невідворотність покарання для воєнних злочинців», — каже Роман Неколяк.

Організаторами тренінгу є Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС), що співпрацює з відділом, відповідальним за боротьбу зі злочинами, скоєними під час збройних конфліктів, в Офісі генерального прокурора.

Після успішного захисту групових робіт голова КМЄС Рольф Холмбо особисто вручив сертифікати учасникам.

КМЄС працює в Україні з 1 грудня 2014 року. Головне завдання місії — підтримати реформування правоохоронних органів й установ системи верховенства права, а також допомогти відновити довіру людей до них. 

Зокрема у 20223 КМЄС зробити вагомий внесок у розробку важливих для України стратегічних документів. Серед них: Стратегічний план реалізації повноважень прокуратури у сфері кримінального переслідування за сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, Концепція реалізації Механізму підтримки потерпілих і свідків воєнних та інших міжнародних злочинів, Аналітичний звіт щодо підвищення інституційної спроможності Бюро економічної безпеки України. Крім того, КМЄС продовжувала робити свій внесок у реалізацію ініціативи ЄС «Шляхи солідарності».

Назад
Попередня Наступна
buttons