12.02.2024

У справі закритого укриття в Києві почали допитувати свідків. Результати моніторингу засідання волонтерами ОЗОНу

У п’ятницю, 9 лютого, Деснянський районний суд  продовжив розглядати справу Вадима Мошкіна — охоронця лікарні, укриття якої під час повітряної тривоги було закрите 1 червня 2023 року. Тоді внаслідок падіння уламків російської ракети в Києві загинуло троє людей, серед них одна дитина. На черговому засідання суд розпочав допит свідків у справі.

Перебіг засідання

Засідання почалося о 10:03. Склад суду та присутні під час засідання:

  • Суддя — Дмитро Шмигельський. 
  • Прокурор — Назарій Фединяк
  • Адвокат — Андрій Остапенко. 
  • Представники потерпілого.
  • Журналісти видання «Ґрати» та  «Watchers media».

Під час засідання суд встиг допитати 5 свідків, але під час показів останнього оголосили повітряну тривогу, а засідання завершили.

Покази свідків 

Першими свідчення давали подруги загиблої під час трагедії Наталії Вельченко — Ольга та Ірина. Коли того дня розпочиналася тривога, вони разом списувалися аби йти в укриття.

У своїх показах Ольга сказала, що не памʼятає, чи є вказівні знаки напрямку руху до укриття, проте ним вона користувалася постійно. У день трагедії Ольга тримала звʼязок із загиблою Наталею Вельченко, яка їй написала, що вони ще чекають, бо вхід закритий. За словами Ольги, о 2:58 Наталя написала, що вхід досі зачинений, а о 3:00 пролунав вибух.

Прокурор уточнив відстань від будинку, де мешкає жінка, до укриття (100-150 метрів). Захист своєю чергою поставив питання, що стосуються стану укриття: за словами жінки, до трагедії в укритті не було вогнегасників, аптечки, води та їжі.  

Другий свідок – Ірина (10:24). Жінка ходила в укриття з 15 січня 2023 року, після трагедії у Дніпрі. 1 червня після оголошення повітряної тривоги вона зібралася та прибігла до укриття, де вже чекало багато людей. Ірина підказала чоловіку загиблої Наталі Ярославу, що можна постукати у вікно до охоронця з іншого боку поліклініки. За деякий час пролунали вибухи, Ірина заповзла до приміщення, де стояв охоронець Мошкін та попросив телефон, аби викликати швидку. За словами Ірини, укриття розташоване за 500 метрів від її будинку, а вхідні двері до поліклініки часто закриті під час тривог. Також жінка зазначила, що люди двічі викликали поліцію у таких випадках, але це була робоча зміна іншого охоронця, хоча при Мошкіну вхід також був часто закритий. Щодо стану укриття:  туалетом в укритті не користувалися, бо він у поганому стані, запасів води не було, а вогнегасника і їжі не пригадує. В приміщенні проходить теплотраса. 

Далі суд запросив на допит цивільного чоловіка загиблої Ярослава (10:48). Чоловік обвинуваченого до цього не знав. Підʼїзд, де проживає чоловік і загибла, розташований навпроти поліклініки, за 50 метрів. У ніч трагедії жінка Ярослава з Іриною попросили його побігти постукати у вікно охоронця, аби той відкрив укриття. Тоді почалися вибухи, а через хвилину Ярослав відчув вибух, летіло скло, побіг назад. Там Ярослав побачив жінку та дочку. 

Ярослав побіг всередину поліклініки шукати охоронця, який був в себе на робочому місці за столом. Схопив охоронця, а той сказав, що він ні до чого. Ярослав подумав про дитину і побіг назад, де вже викликали всі служби. Щоб укритися від небезпеки, за словами чоловіка, укриття вистачає. Туалетом не користувалися і не бачили в укритті. Води не було, їжі, вогнегасників та аптечки теж. 

Четвертий свідок — медична сестра Олена (11:02). Жінка візуально знала охоронця, бо сама працювала в тому ж закладі. На момент вибуху працювала за адресою, де стався вибух. На запитання прокурора про те, чи чути у приміщені поліклініки сирену, Олена сказала, що зараз – так, дуже голосно, але на той час (літо 2023) – не впевнена чи голосно. 

Пʼятий свідок – Олександр (11:15). Мошкіна особисто не знає. У ніч трагедії разом з дівчиною прибігли до укриття, де разом з іншими людьми стукали у двері. 

Перенесення засідання

Об 11:22 оголошено повітряну тривогу. Суддя оголосив про перерву, наступне засідання відбудеться 13 лютого о 14:00, де продовжуватимуть допит свідків.

Назад
Попередня Наступна
buttons