06.02.2024

Міжнародна федерація прав людини та її огранізації-члени закликали світ вжити заходів, щоб притягнути до відповідальності винуватців міжнародних злочинів

У вівторок, 6 лютого, Міжнародна федерація прав людини (FIDH) та її організації-члени опублікували заяву, де закликали Росію діяти відповідно до її міжнародних зобов’язань, а також закликали держави в усьому світі вжити негайних і конкретних заходів, щоб притягнути до відповідальності винуватців міжнародних злочинів і запобігти подальшому скоєнню серйозних порушень прав людини в Україні, включно з фінансуванням тероризму та расовою дискримінацією. Так відреагували на рішення Міжнародного суду щодо відповідальності Росії за злочини, скоєні в Україні.

Нагадаємо, минулого тижня Міжнародний суд ООН (МС) ухвалив знакові рішення у двох справах проти Росії, порушених Україною 16 січня 2017 року щодо фінансування тероризму та расової дискримінації, та 26 лютого 2022 року – щодо звинувачень у геноциді.

Хоча одностайне відхилення процесуальних заперечень Росії у справі про геноцид вітається, Міжнародна федерація прав людини (FIDH) і її українські та російські організації-члени висловлюють занепокоєння, що Міжнародний суд не врахував неправдиві звинувачення Росії в геноциді як виправдання повномасштабного вторгнення до України, які підпадають під дію Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, і висловлюють розчарування через неспроможність Суду розглянути ширші наслідки дій Росії з початку повномасштабного вторгнення.

«Хоча ми поважаємо судовий процес Міжнародного суду, це рішення потенційно звужує сферу застосування Конвенції про геноцид і ставить під сумнів здатність міжнародного співтовариства боротися з серйозними порушеннями прав людини. Це також підкреслює необхідність постійної еволюції та адаптації міжнародного права для ефективного захисту прав людини у все складнішому глобальному ландшафті», — зазначив виконуючий обов’язки віцепрезидента Міжнародної федерації прав людини (FIDH) Павло Сапелка.

Прокоментувала рішення керівниця Центру громадянських свобод, яка є віцепрезиденткою Міжнародної федерації прав людини (FIDH), Олександра Матвійчук. Вона зазначила, що відверто негативних наслідків цього неоднозначного рішення Міжнародного суду ООН від 31 січня немає. «Україна нічого не втратила.  Окрім наших очікувань, які не виправдалися. Україна має продовжувати правову боротьбу, зосереджуючись на більш ретельній підготовці та покращенні збору доказів про порушення прав людини та злочини, вчинені Російською Федерацією в Україні. Такий підхід прокладе шлях до майбутніх правових перемог та захисту справедливості», — зазначила Матвійчук.

Увесь текст заяви можна прочитати за посиланням.

Photo: Wojciech Grzedzinski/For The Washington Post via Getty Images

Назад
Попередня Наступна
buttons