14.12.2023

«Росія поводиться з людьми як в середні віки», – Володимир Яворський на додатковому заході в межах засідання Асамблеї Держав Міжнародного кримінального суду

Центр громадянських свобод провів спільний сайд-івент «Орієнтована на жертв справедливість: досвід України» у Нью-Йорку в межах засідання Асамблеї Держав Міжнародного кримінального суду. У події зокрема взяв участь член експертної ради організації – Володимир Яворський.

На зустрічі говорили про затримання цивільних осіб у РФ та на окупованих територіях, їхні погані умови тримання та катування, фільтрацію. А також потребу в міжнародному розслідуванні та необхідності вироблення правових механізмів повернення цивільних в Україну з РФ. Крім Володимира Яворського в обговоренні брали участь Дмитро Коваль (Truth Hounds Project Expedite Justice), Ольга Решетилова (Media Initiative for Human Rights), Наталія Охотнікова (Центр прав людини Зміна) та Аріє Мора (Ukrainian Legal Advisory Group).

«Наша організація теж має великий матеріал, який підтверджує наявність десятків місць тримання українських цивільних осіб в місцях несвободи. В нашій організації є список щонайменше з 4000 осіб, що зараз позбавлені волі у РФ без жодних правових підстав та без застосування жодної правової процедури. Тобто, можна в загальному підсумувати, що є три типи ситуацій:

  • відбувається примусове переміщення чи депортація українців із тимчасових захоплених територій на територію РФ і їхнє примусове утримання в місцях позбавлення волі;
  • Багато осіб затримані й позбавлені свободи прямо на окупованих територіях, без переміщення;
  • Є люди, котрі самостійно виїхали до РФ, наприклад, в бажанні транзитом переїхати до країн ЄС, Казахстану, Грузії чи інших країн, однак були затримані на території РФ і далі тримаються без правової процедури.

Серед цих цивільних, люди які перебували під контролем України в спеціальних установах, наприклад, діти, хворі в соціальних установах, ув’язненні тощо, а також звичайні громадяни. UN Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance чітко визначає такі випадки позбавлення волі осіб цивільних, які порушення прав людини. 

Тому ми бачимо, що масові та систематичні затримання цивільних без правової процедури та правових підстав, подальше їхнє позбавлення волі є очевидними порушеннями прав людини та міжнародного гуманітарного права. Однак це насправді не має ніяких негативних правових наслідків для РФ. І це не дає правових механізмів як звільнити таких цивільних осіб і дати їм можливість виїхати у безпечні країни.

Очевидно, в цій ситуації мало б відіграти свою роль розвиток міжнародного кримінального права. Ці злочини є очевидно масовими та систематичними, вони організовані вищим керівництвом, оскільки включають організацію переміщення та тримання осіб в десятках місць позбавлення волі на значній території РФ. Однак на сьогодні, бракує практики розслідування та покарання за подібні злочини. 

Складність цієї ситуації також в тому, що всі ці очевидні злочини вчиняються на підконтрольній РФ території, що суттєво ускладнює можливості для розслідування таких випадків. Очевидно, що таке завдання не може бути виконаним національними органами розслідування і потребує міжнародного розслідування.

Росія поводиться з людьми як в середні віки. Вона захоплює певну територію і вважає людей своєю власністю, вона автоматично робить їх громадянами Росії незалежно від бажання людей. Це було ще в Криму. Зараз ця практика активно продовжується. І якщо її не зупинити, то вона пошириться й інші міжнародні збройні конфлікти», – пояснював на заході Володимир Яворський.

Захід провели для того, щоб оцінити стан сучасного правосуддя для України, його прогалини, і можливі шляхи розв’язання проблем, щоб забезпечувати ефективне правосуддя і зміцнювати систему для України та всього світу.

Назад
Попередня Наступна
buttons