14.12.2023

У Києві відбулася «Волонтерська зустріч» для учасників Групи громадського моніторингу ОЗОН

9 грудня у межах НеКонференції понад 30 волонтерів взяли участь у «Волонтерській зустрічі» для Групи громадського моніторингу ОЗОН. Це учасники не тільки з Києва, а й з інших міст України: Львів, Луцьк, Одеса, Миколаїв, Шостка, Черкаси. 

«Ці молоді люди приєдналися до нас переважно за останні два роки та зробили значний вклад в розвиток моніторингової кампанії укриттів», – наголошує координаторка ОЗОН Іванна Мальчевська.

Під час зустрічі обговорили, як формувалася Група громадського моніторингу ОЗОН і чого встигла досягти ініціатива за 2 роки роботи. Зокрема розглянули, як відреагували на виклик повномасштабної війни: фіксація кейсів цивільних у полоні, аналіз законодавства на предмет заборони мирних зібрань, моніторинг кейса щодо воєнного злочину та моніторинг укриттів. В цьому контексті експерт Центру громадянських свобод та один з фундаторів ОЗОНу Олег Мартиненко розповів конкретні кейси, з якими стикався ОЗОН на початку, а також відповів на запитання волонтерів про ініціативу.

Також гості події послухали виступи голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук і виконавчої директорки Фундації Деюре Марини Хромих, аби надихнути волонтерів, розширити межі сприйняття та розуміння практик громадського контролю, а також пояснити, для чого він під час війни.

Крім того, волонтери взяли участь в воркшопі, а межах якого об’єдналися в чотири групи, в яких працювали над важливим питанням: «Що ОЗОН може робити протягом наступного року повномасштабної війни, аби зміцнити, розширити практики громадського контролю та докластися до збереження демократичних принципів нашої держави?». В результаті презентували ідеї, які команда транскрибує та врахує під час планування діяльності на наступний рік.

Назад
Попередня Наступна
buttons