07.12.2023

200 волонтерів з усієї України та слова безмежної вдячності. Репортаж з 10-тої Волонтерської премії від Євромайдан SOS

10-та щорічна Волонтерська премія від ініціативи Євромайдан SOS відбулася 5 грудня у Мистецькому арсеналі. Цього року організатори вирішили відзначити всіх без виключення волонтерів, які допомагають і захищають, адже масштабний волонтерський рух став визначальною відповіддю на нові виклики, з якими зіштовхнулася Україна у боротьбі із російською збройною агресією.

Вперше за всю історію існування премії засновники відмовилися від процедури номінування волонтерів, адже як внесок однієї людини, так і великої волонтерської спільноти у воєнний час є важливим та необхідним для нашої Перемоги. Але кожен охочий міг опублікувати свої слова вдячності. Історії подяк українським волонтерам можна почитати на сайті.

5 грудня весь світ святкує Міжнародний день волонтерів — це один з міжнародних днів ООН. Тому символічно, що саме під цей привід Волонтерська премія 2023 від ініціативи Євромайдан SOS Центру громадянських свобод зібрала в одному місці небайдужих, сміливих і добрих людей, які роблять надзвичайні речі. Крім того, подія має на меті підтримати волонтерський рух в Україні, показати суспільству його важливість та різноманітність, а також заохотити людей до суспільно корисних ініціатив.

У залі зібралися близько 200 волонтерів з різних куточків України, які волонтерять у різних сферах. Суми, Черкаси, Харків, Чернівці, Полтава, Львів, Рівне, Одеса, Івано-Франківськ, Миколаїв, Житомир, Вінниця, Запоріжжя, Дніпро, Кривий Ріг, Херсон, Київ тощо. Волонтери діставали прапори та з гордістю представляли своє місто.

Вели цьогорічну Волонтерську премію телеведуча Марічка Падалка та журналіст і телеведучий Вадим Карп’як. А з промовою на сцені зокрема виступила голова Центру громадянських свобод і засновниця ініціативи Євромайдан SOS Олександра Матвійчук.

«Сьогодні особливий для мене, для нашої команди та для багатьох людей по всій країні день. Бо сьогодні день волонтера. Величезна кількість людей у різних регіонах України до цього явища причетна. У 2013 році ми запустили Євромайдан у відповідь на брутальний розгін мирної студентської демонстрації – тоді об’єднали тисячі людей по всій Україні, працювали 24 години на добу і надавали правову допомогу тим, кого били, переслідували, катували, обвинувачували у сфабрикованих справах. Через три місяці у наших базах було 16 000 викликів про допомогу, які обробили наші волонтери та волонтерки. Я тоді зрозуміла дуже важливу річ. Коли ти не можеш спертися на правові механізми, ти все одно можеш спертися на людей. На звичайних людей, які роблять надзвичайні речі. 

Пройшли роки й ситуація повторилася, коли Україна зіштовхнулася з повномасштабним вторгненням. Тоді не тільки Путін, а й наші найближчі партнери думали, що в України досить мало шансів тримати удар і чинити спротив такій величезній силі як російська машина. Але звичайні люди знову почали робити надзвичайні речі. Кожен і кожна на своєму місці робили все і навіть більше. І раптом стало очевидним, що люди, які борються за свої свободу і гідність, сильніші, ніж друга армія світу. І я тут, щоб сказати цим людям “Дякую”. 

Волонтерська премія – про людей. Вона про явище і не про переможців або відзнаки, а про це людське дякую. Волонтери не працюють заради того, щоб хтось був їм вдячний. Вони люди, яким більше за всіх треба щось вирішити у своїй сфері, щось владнати, але так важливо відзначати та говорити про їхні зусилля й роботу», – зазначила Олександра Матвійчук.

Під час події також хвилиною мовчання вшанували пам’ять про героїв-волонтерів, які загинули, ризикуючи власним життям і рятуючи інших. Учасники події подивилися невеликий документальний фільм від Медіацентру Україна – Укрінформ «Від десятків до мільйонів». А розважальною частиною програми став виступ українського гурту B&B Project.

Волонтерська премія — 2023 організована Центром громадянських свобод у партнерстві з Українським Жіночим Батальйоном, Українською Волонтерською Службою та ІСАР Єднання. Інформаційними партнерами заходу стали Факти ICTV, 1+1 media та Медіа Центр Україна – Укрінформ.

Волонтерська премія — це недержавна щорічна нагорода, яку вручають звичайним людям, які роблять надзвичайні речі. Подія організована у співпраці з Українською Волонтерською Службою, Українським жіночим батальйоном, Ініціативним центром сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання».

Назад
Попередня Наступна
buttons