01.12.2023

Вийшов фільм-розслідування «Оленівка: куратори зла» від The Kyiv Independent: про знущання над українськими військовополоненими в Оленівській колонії

Відділ воєнних розслідувань The Kyiv Independent презентував фільм-розслідування «Оленівка: куратори зла»та назвав імена відповідальних за знущання над українськими військовополоненими.

Тюрму «Оленівка», яка знаходиться на окупованій території України, росіяни перетворили на табір для військовополонених та цивільних заручників з Маріуполя. Упродовж 2022 року в її застінках утримували тисячі українців, в тому числі військовослужбовців бригади «Азов». А у ніч з 28 на 29 липня 2022 року РФ влаштувала теракт у колонії окупованої Оленівки. У результаті вибуху загинуло 57 українських військовополонених, понад 130 отримали поранення. Люди, які повернулися з полону, розказували про нелюдські умови тримання, голод та катування в цій тюрмі. 

Упродовж пів року відділ воєнних розслідувань Kyiv Independent працював над тим, щоб відтворити картину подій в «Оленівці». Журналісти записали десятки інтерв’ю з військовослужбовцями та цивільними, які були свідками грубого порушення норм міжнародного права. Крок за кроком команда збирала інформацію про те, як функціонувала тюрма, її наглядачів, керівників та кураторів з Росії. Журналісти змогли ідентифікувати людей, які були причетні до системних знущань над захисниками Маріуполя. 

Назад
Попередня Наступна
buttons