17.11.2023

Моніторинг порушень, санкції й консолідація громадськості: на правозахисному клубі обговорили механізми стримування воєн та реформу МГП

У четвер, 16 листопада, Центр громадянських свобод організував закритий правозахисний клуб на тему «Удосконалення міжнародного гуманітарного права внаслідок досвіду, здобутого у війні». Зокрема, йшлося про нагальну потребу в реформуванні міжнародних стандартів гуманітарного права (МГП), враховуючи вчинені Російською Федерацією воєнні злочини під час агресії проти України з 2014 року.

Участь у заході взяли правозахисники, документатори воєнних злочинів та профільні юристи. Зокрема учасники проаналізували досвід Трибуналу для колишньої Югославії (ТКЮ) та Трибуналу для Руанди (ТР). А також зійшлися на тому, що механізмами стримування воєнних може бути:

  • консолідація політичного істеблішменту, експертів та світової громадськості навколо ідеї необхідності реформування, яка важлива не лише для України, а й Сирії, Ефіопії, М’янмі та для жертв майбутніх воєн;
  • санкції та політичний тиск;
  • ефективний моніторинг дотримання міжнародного гуманітарного права та інше.

Також учасники клубу зауважили, що реформа МГП є об’єктивно тривалим процесом, який містить безліч ризиків. Урядовці та правники мають розглядати різні можливі сценарії й залучати до їх обговорення та опрацювання експертів та науковців з громадського та університетського середовища.

Нагадаємо, під час російської-війни, яка триває з 2014 року, Росія вчинила низку серйозних порушень міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, включаючи вбивства військовополонених, тортури, захоплення цивільних та незаконне позбавлення волі. Останній етап агресії, розпочатий у лютому 2022 року, лише посилив масштаб та грубість цих порушень.

Назад
Попередня Наступна
buttons