16.11.2023

«Необхідно реалізовувати європейську політичну волю звільнити цивільних українців конкретними діями», – Михайло Савва щодо ухваленої резолюції ПАРЄ

Експерт Центру громадянських свобод Михайло Савва прокоментував рішення парламентської асамблеї Ради Європи ухвалити резолюцію 2516 (2023) «Забезпечення справедливого миру в Україні та тривалої безпеки в Європі».

Політолог виділив у документі один пункт і два його підпункти відповідно щодо незаконного утримання Росією українських цивільних. 15.6. висловлює солідарність з усіма українськими жертвами насильницьких зникнень, їхніми родинами та родичами, закликає міжнародну спільноту вимагати: 15.6.1. щоб Російська Федерація підготувала список незаконно утримуваних осіб внаслідок агресії проти України для передачі його ООН, Україні чи третій країні, яка забезпечить їх повернення в Україну; 15.6.2. негайного та безумовного звільнення жертв насильницьких зникнень, ліквідація фільтраційних таборів і покарання винних.

«Цей пункт містить чіткий та безумовний вияв політичної волі Європи з приводу надзвичайно гострої проблеми. У РФ та на окупованих територіях у неволі (у слідчих ізоляторах, виправних колоніях) перебуває до 7 тисяч українських некомбатантів. Ми не знаємо всіх поіменно, оскільки Росія приховує місця їхнього перебування, не допускає до більшості з них представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, забороняє цим людям листування з родичами. Багато хто з цивільних українців був захоплений ще в лютому – березні минулого року. Проти переважної більшості українських громадян не порушувалися кримінальні справи, їх ні в чому не звинувачують. Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права цих людей давно мали звільнити. Але російська влада не робить цього. Отже, вони мають на меті якимось чином використовувати цих українців у своїх інтересах, тому ці люди є заручниками Кремля.

Резолюція ПАРЄ – крок у правильному напрямку. Але цього не достатньо. Така резолюція лише називає проблему. ПАРЄ закликає міжнародну спільноту вимагати, сама вона цього не робить. Можна зробити ще багато безадресних заяв, і вони не дадуть безпосереднього результату. Російська влада розводитиме руками, говоритиме, що вона взагалі не читає ці “ворожі заяви” і що вона нічого не знає про проблему. Необхідно реалізовувати європейську політичну волю звільнити цивільних українців конкретними діями. Є багато способів. Звернення від влади європейських країн на адресу Кремля з описом порушень Росією норм міжнародного гуманітарного права та вимогами звільнити некомбатантів. Порушенням та розслідуванням кримінальних справ проти російських чиновників, які винні у незаконному позбавленні волі українців. Це, наприклад, керівники установ Федеральної служби виконання покарань, де утримують цивільних.

Все це, та ще багато іншого, можуть зробити наші західні партнери. Але їм потрібне чітке розуміння чого хоче і що пропонує Україна, яку інформацію вони можуть отримати про злочини росіян проти цивільних. Навряд чи масований тиск на Кремль Захід може розпочати без України», – зазначає Михайло Савва.

Назад
Попередня Наступна
buttons