13.11.2023

«Кожен, хто йде до російської армії, добровільно погоджується терпіти знущання та приниження», – В’ячеслав Ліхачов про настрої всередині росармії

Яка атмосфера панує всередині в російській армії? Експерт Центру громадянських свобод В’ячеслав Ліхачов відповів зокрема на це запитання в ефірі FREEДOM.LIVE та пояснив, чому агресія – це нормальна форма поведінки для солдатів РФ.

У російській армії дедалі частіше спалахують міжетнічні конфлікти, іноді навіть із летальним кінцем. Значна частина мобілізованих контрактників в армії РФ родом із Бурятії, Дагестану, Якутії, Тиви, Калмикії та Чувашії. А вони не завжди готові терпіти приниження та образу від товаришів по службі з центральних регіонів РФ. 

«За виступами пропагандистів складати враження щодо настрою в росармії точно не слід. Коли йшлося про те, що представники національних меншин піддаються приниженням і знущанням в армії, і чи готові це терпіти, чи ні, треба розуміти, що кожен, хто йде до російської армії, добровільно погоджується терпіти знущання та приниження. Вона так влаштована. Міжетнічні складові є частиною цього великого системного насильства, нерівності та приниження, якими пронизано всю російську армію просто як інститут. Це сягає корінням і в Радянську армію, пов’язану з загальною культурою безправ’я, яке формується в Росії за 20 з лишком років авторитарного правління Володимира Путіна. Тобто в певному сенсі армія є концентрованою моделлю суспільства в цілому.

Чи можна говорити про те, що російське суспільство загалом консолідоване якимись позитивними ідеями? Соціологічні опитування свідчать, що ні. Вони показують, що російське суспільство об’єднується, як правило, від протилежного. Воно може загалом не любити Захід чи відчувати інші ксенофобні прояви. Це взагалі ідеальний об’єднуючий фактор, коли немає позитивних цінностей, на основі яких формується почуття приналежності до суспільства, що наділяє гідністю. Ксенофобія і формування суспільства від противного властиві РФ загалом, а в армії це проявляється у концентрованому вигляді – як у штучно створеної моделі, де молодим чоловікам дозволяється культивувати агресію за умов принижень, обмежень, недоїдання та інших екстремальних чинників», — пояснює В’ячеслав Ліхачов.

Назад
Попередня Наступна
buttons