02.11.2023

«Росія запустила машину зі знищення української нації», – Наталія Ящук щодо кількості вбитих РФ мирних українців. Для Kyiv Post

Координаторка національних проєктів Центру громадянських свобод Наталія Ящук, яка зокрема яка займається документуванням воєнних злочинів російської армії, прокоментувала для Kyiv Post, чому зараз неможливо порахувати, скільки мирних українців вбила РФ.

До Центру громадянських свобод з квітня 2022 року надходять заяви від людей, родичі яких зникли на тимчасово окупованих територіях. Іноді заявники припускають, що ті загинули, проте часто цивільні стають жертвами насильницьких зникнень. 

«Трапляються місця, де людина, ймовірно, перебувала під час бойових дій. І це місце потрапило під бомбардування, але тіла чи іншої інформації немає. На сьогодні до нас надійшла інформація про понад тисячу цивільних, які були затримані. Це ті люди, інформацію про яких, окупанти, ймовірно, приховують. Але ми знаємо, що вони в руках окупантів.

Ми маємо інформацію від звільнених про те, що наших людей утримують у російських СІЗО або в тюрмах, колоніях, або в місцях, непридатних до утримання людей.

Інформація про те, що відбувається на тимчасово окупованих територіях не повна … Росія запустила машину зі знищення української нації. Тому ми точно можемо передбачати, що загальна кількість жертв значно більша», – наголошує Наталія Ящук.

Організації відомо вже про понад 150 пенітенціарних закладів у РФ та на тимчасово окупованих територіях України, де незаконно утримують цивільних українців. 

Назад
Попередня Наступна
buttons