09.10.2023

Жах, що суботнього ранку виїхав з Гази на набитих терористами пікапах, може мати дуже далекі наслідки у глобальному масштабі. І для України ці наслідки є дуже несприятливими, — В’ячеслав Ліхачов про атаку на Ізраїль та її значення для України

Експерт Центру громадянських свобод В’ячеслав Ліхачов у своїй статті у виданні «Дзеркало тижня» пояснює, як відбувалася активна атака на Ізраїль, як таке взагалі могло статися та що це означає зокрема для України. 

7 жовтня сотні бойовиків ХАМАСу, екстремістської організації, що от уже 16 років де-факто керує Сектором Гази, прорвали паркан безпеки навколо палестинської території та кинулися до ізраїльських населених пунктів. Водночас терористи розпочали масований ракетний обстріл міст півдня та центру країни. Комбінована атака виявилася приголомшливо ефективною. Відеокадри зі знущаннями над взятими в заручники ізраїльськими дівчатами і дітьми та з плюндруванням трупів загиблих шокували мережу.

Наприкінці другого дня бойових дій відомо про приблизно шість сотень загиблих ізраїльтян і дві тисячі госпіталізованих. Серед убитих терористами — двоє громадян України. Армія оборони Ізраїлю спішно відкликала військових зі святкових відпусток і розгорнула мобілізацію резервістів. По об’єктах ХАМАСу у самій Газі було завдано кілька сотень авіаударів. До кінця другого дня протистояння сили оборони Ізраїлю повернули контроль над ситуацією на півдні країни.

Проте терористи взяли в заручники та викрали значну кількість цивільних осіб. Точного їхнього числа на момент написання статті ще не встановлено, але це оцінка у півтори сотні людей. Є також ізраїльські військовослужбовці, які потрапили в полон.

«Реакція ізраїльтян безнадійно запізнювалася. Засобів, щоб оперативно усунути прориви на місці, виявилося критично недостатньо. Як можна було проґавити підготовку до такої масштабної військової операції? Виходить, що всі технічні засоби спостереження та шпигунства, а також величезна агентурна мережа, яку, як вважається, мають ізраїльські служби безпеки в середовищі професійних палестинських радикалів, виявилися безпорадними.

Як правило, у подібних випадках в Ізраїлі розбір польотів відкладають до закінчення гострої фази бойових дій. Але очевидно, що висновки буде зроблено не лише в сфері організації розвідки та оцінки потенціалу супротивника. Схоже, постане й питання про політичну відповідальність керівництва країни. Окрім тактичних помилок, остаточно стала очевидною злочинна недалекоглядність стратегічного курсу Беньяміна Нетаньягу на палестинському треку. Цей факт робив будь-які серйозні переговори з ПНА безглуздими, що було дуже зручно правому ізраїльському уряду, який не був налаштований на будь-які поступки та компроміси із свого боку.

ХАМАС, який навчався розмовляти з Ізраїлем мовою сили та погроз, іноді домагався свого, завойовуючи дедалі більшу підтримку палестинців, у тому числі і на Західному березі річки Йордан. При цьому всі витки конфронтації з Газою не загрожували всерйоз владі терористів, які контролюють Сектор. Беньямін Нетаньягу вибрав стратегію “управління конфліктом”, а не спроб його вирішення. До чого ця стратегія привела, минулої суботи побачили і жахнулися всі», — пояснює експерт Центру громадянських свобод.

Як зазначає В’ячеслав Ліхачов, для України драматичні події на Близькому Сході не означають нічого доброго.

«Для Вашингтона і Брюсселя Україна та її спротив російській агресії відійшли на другий план. Зухвала терористична атака змусила забути про трагедію на поминках у селі Гроза та про сотні інших трагедій, що відбуваються на нашій території щодня.

Це означає не лише символічні, а й цілком практичні наслідки. Сполучені Штати, які раніше постачали в Україну свої боєприпаси, зокрема зі складів на території Ізраїлю, тепер повинні зважувати перспективу того, що ця зброя знадобиться союзникові на місці. Ще більшою мірою така переоцінка, яка може призвести до скорочення підтримки України, стосується фінансових і гуманітарних аспектів. Ресурси світових гравців не безмежні.

Росія сповна скористається вигодою, яка виникла внаслідок терористичної атаки проти Ізраїлю. кому із зовнішніх гравців вигідне різке загострення палестино-ізраїльського конфлікту — Ісламській Республіці Іран. Ініціювавши війну, яка неминуче призведе до сплеску солідарності з палестинцями в усьому мусульманському світі, Іран очевидно зірвав угоду між Ізраїлем і Саудівською Аравією, що мала істотно змінити геополітичний розклад у всій Євразії. Кривавий жах, що суботнього ранку виїхав з Гази на набитих терористами пікапах, може мати дуже далекі наслідки у глобальному масштабі. І для України ці наслідки є дуже несприятливими», — зауважує він.

Назад
Попередня Наступна
buttons