06.10.2023

«Чим більше нас замикають, тим сильнішими ми стаємо». Нобелівську премію миру 2023 отримала іранська правозахисниця Наргес Мохаммаді

Нобелівську премію миру 2023 присудили іранській правозахисниці Наргес Мохаммаді за її боротьбу проти придушення жінок в Ірані та за просування прав людини й свободи для всіх.  Режим заарештовував Наргес 13 разів, п’ять разів засуджував і засудив загалом до 31 року ув’язнення та 154 ударів батогом. Наргес Мохаммаді все ще перебуває в ув’язненні.

Наргес Мохаммаді у 2003 році стала співпрацювати з Центром захисників прав людини в Тегерані, організацією, започаткованою лауреатом Нобелівської премії миру Ширін Ебаді. У 2011 році була вперше заарештована і засуджена до багаторічного ув’язнення за її зусилля з надання допомоги ув’язненим активістам та їхнім сім’ям. Через два роки, після звільнення під заставу, і поринула в кампанію проти застосування смертної кари. Через це була повторно заарештована у 2015 році. У в’язниці Наргес почала виступати проти систематичного застосування тортур та сексуального насильства щодо політичних ув’язнених, особливо жінок, що практикується в іранських в’язницях.

У в’язниці пані Мохаммаді висловлювала підтримку демонстрантам в Ірані та організовувала акції солідарності серед співкамерників. У відповідь тюремна влада заборонила їй приймати дзвінки та відвідувачів. Проте їй вдалося вивезти контрабандою передати статтю для The New York Times з посланням: «Чим більше нас замикають, тим сильнішими ми стаємо».

Наргес Мохаммаді — жінка, правозахисниця та борчиня за свободу. Присуджуючи їй цьогоріч Нобелівську премію миру, Норвезький Нобелівський комітет хочу вшанувати її мужню боротьбу за права людини, свободу і демократію в Ірані.

«Вітаю рішення Нобелівського комітету про присудження Нобелівської премії миру Наргес Мохамаді за її боротьбу проти гноблення жінок в Ірані. Ми живемо в дуже взаємопов’язаному світі. Прямо зараз люди в Ірані борються за свободу. Від їхнього успіху залежить і наше майбутнє. Для України це більш ніж очевидно. Я живу в Києві, який регулярно обстрілюють російські ракети та іранські дрони. Якщо авторитарні режими співпрацюють між собою, то люди, які борються за свободу, тим більше мають підтримувати один одного», — зазначає Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод — організації, яка є лауреатом Нобелівської премії миру у 2022 році.

Назад
Попередня Наступна
buttons