05.10.2023

Олександра Матвійчук завітала на 80-ліття Леха Валенси, першого президента посткомуністичної Польщі

29 вересня 2023 року в Гданську відзначили 80-ліття Леха Валенси – символу польської незалежної профспілки «Солідарність», першого президента посткомуністичної Польщі (1990-1995). Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук завітала на подію та подарувала ювіляру дві картини українських художників.

14 серпня 1980 року, у відповідь на звільнення з роботи профспілкової активістки Анни Валентинович, Лех Валенса разом Богданом Борусевичем організовують страйк в Гданській корабельні. 31 серпня підписуються серпневі порозуміння (між владою і страйкуючими), які зокрема містять сильні політичні вимоги: легалізація незалежної від партії профспілки, гарантія свободи слова і права на страйки, звільнення ув’язнених і затриманих за участь у страйках. Cаме Лех Валенса є незмінним лідером поляків на шляху до свободи і демократії. А у 1990 році Валенсу обирають першим президентом вільної посткомуністичної Польщі. Після завершення політичної кар’єри чоловік продовжує активне громадсько-політичне життя, виступає з лекціями, зустрічається з молоддю.

Лех Валенса активно підтримав Помаранчеву революцію в Україні і особисто виступав зі сцени Майдану в Києві. Після анексії Криму, в інтерв’ю газеті Rzeczpospolita, Валенса заявив: «Путіна треба судити у Гаазі». У жовтні 2014 року, під час візиту до Києва, вшанував пам’ять героїв Небесної сотні. У серпні 2018 року він підтримав пропозицію Польської кіноакадемії щодо висунення українського режисера Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

Ювіляра вітало багато відомих людей, зокрема серед гостей було багато представників дипломатичного корпусу з різних країн. України на події репрезентувала Олександра Матвійчук, яка говорила про те, що ще школяркою вона захоплювалась історією «Солідарності» й що дуже важливим для України є її досвід — в умовах, коли не діє право, коли боротьбу за свободу і права людини веде громадянське суспільство. Олександра подарувала ювіляру дві картини українських художників. Перша з них представляє солідарність, а темою другої картини є свобода.

Назад
Попередня Наступна
buttons