03.10.2023

«Дивний і надзвичайно жорстокий вирок», — Володимир Яворський про засудження пенсіонерки за лайки постів про війну

На Чернігівщині пенсіонерку засудили на 5 років тюрми за три лайки в «Однокласниках». Її звинуватили у «глорифікації збройної агресії Росії проти України», немов лайкаючи пости на підтримку війни, жінка автоматично поширювала їх у соцмережі. Вирок суду прокоментував для BBC експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський.

Справу жінки розглядав Прилуцький міськрайонний суд. Їй обвинуватили за відносно новою статтею 436-2 про виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України і глорифікацію її учасників. Ця стаття з’явилася в Кримінальному кодексі в березні 2022 року.

У подібних ситуаціях у близько 90% випадків підсудні вину визнають, укладають угоду зі слідством і замість тюрми відбуваються умовним терміном. Пенсіонерка, яку судили в Прилуках, теж свою вину визнала і просила суворо не карати. Проте їй дали 5 років в’язниці — термін, який у деяких випадках в Україні можна отримати за крадіжку, вбивство чи зґвалтування.

Експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський не погоджується з логікою суду, що лайк підпадає під поняття «поширення» інформації. Він зазначає, що коли користувач натискає лайк у фейсбуці, це теж відображається у стрічці новин його друзів, але як у фейсбуці, так і в «Однокласниках» для репостів є інші інструменти, інші кнопки. Лайк відображає згоду чи прихильність людини до інформації, і це не те саме, що поширення.

«Дуже суперечлива логіка, яка більше схожа на логіку судів Білорусі чи Росії. У такому віці у мене в принципі сумнів, що вона вийде з місць позбавлення волі, тому що медицини там немає. У цьому випадку можна стверджувати, що впливу практично не було. А тому найбільше питання до пропорційності покарання.

Багато правоохоронців, які виявили особливого небезпечного терориста, працювали довго, проводили слідчі дії, експертизи, працював суд — і все заради того, щоб зупинити пенсіонерку в лайках», — наголошує Яворський

Назад
Попередня Наступна
buttons