02.10.2023

Багато спільнот знову набувають статусу нацменшин, — В’ячеслав Ліхачов щодо змін у Законі про нацменшини

Парламент ухвалив зміни до прийнятого минулого року Закону про нацменшини, вдосконаливши його відповідно до законодавства Євросоюзу. Експерт Центру громадянських свобод В’ячеслав Ліхачов прокоментував ці зміни.

«З визначення національних меншин усунули вимоги “традиційності проживання” на території України; таким чином, месхетинці, азербайджанці, корейці та багато інших спільнот, яких теоретично було позбавлено статусу нацменшин з 1 липня 2022 року, знову набувають цього статусу», — зазначає В’ячеслав Ліхачов.

За його словами, всі публічні заходи тепер можна проводити мовами національних меншин, а в населених пунктах, які відповідають певним критеріям, мови національних меншин, представники яких складають значну частину жителів або проживають там тривалий час (наприклад, 150 років), можуть використовуватися у різних сферах суспільного життя. Разом з тим, все, що стосується послаблень, передбачених законом, щодо інших мов національних меншин, на російську мову не поширюватиметься доти, доки з Росії Верховна Рада не зніме статус країни-агресора, і ще плюс п’ять років після цього.   

Також передбачені державні гарантії безоплатного забезпечення підручниками здобувачів повної загальної середньої освіти, які належать до нацменшин, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Використання мов національних меншин дозволено також під час надання екстреної допомоги, надання допомоги та захисту жертвам домашнього насилля, догляду в будинку-інтернаті для громадян похилого віку тощо.

Назад
Попередня Наступна
buttons