26.09.2023

«Акт агресії — це початок війни без юридичних підстав», — Володимир Яворський щодо слухання про геноцид у Гаазі

18 вересня у Міжнародному кримінальному суді розпочалися слухання щодо геноциду, що вчиняє Росія в Україні. РФ теж бере участь в цьому засіданні. Експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський в «Великому ефірі» Espreso.TV розповів, наскільки важливе це засідання та чи стало неочікуваністю бажання Росії взяти в ньому участь.

«В певному сенсі Росія раніше не хотіла брати участь в цьому суді, але у них немає вибору. Суд все одно відбудеться і їм потрібно озвучувати свою позицію незалежно від їхньої волі. Цей суд не буде встановлювати, чи був геноцид в Україні під час агресії РФ. Він має значення для того, щоб потім звинуватити РФ в акті агресії та відповідно отримати компенсацію. Тому що акт агресії — це якраз початок війни без юридичних підстав. Для Росії одна з підстав, як вони казали, геноцид росіян на Донбасі. Тому Україна подала в цей суд, щоб той сказав, що Україна не вчиняла ніколи геноцид, тому ці звинувачення є безпідставними, як і напад Росії на Україну», — зазначає Яворський.

Експерт пояснює, що виступ Росії на засіданні був для того, щоб потім показати по ЗМІ, які належать їй по всьому світу, виключно позицію РФ — це має політичне значення, а не юридичне. Їхні заяви, скоріше за все, будуть проігноровані, тому що суду не надали жодних фактів. Росія фактично сказала, що не звинувачувала Україну у геноциді, відмовившись від риторики, що звучала на початку вторгнення. Натомість зазначила — вони напали, тому що реалізовували право на захист. Росія розуміє, що не зможе довести ніякий геноцид. 

Назад
Попередня Наступна
buttons