18.09.2023

Олександра Матвійчук взяла участь в панелі «Поза межами конфлікту: уроки Північної Ірландії» в межах семінару Європейських молодих лідерів

У Дубліні 14-16 вересня відбувся осінній семінар Європейських молодих лідерів, які зібралися, щоб поміркувати про політичний ландшафт і неспокійне міжнародне середовище. В цьому році вони визначили мету — підбити підсумки та визначити, чи виконують європейські лідери свої зобов’язання щодо розв’язання глибоких проблем і викликів нашого часу, чи сучасний політичний клімат насичений порожніми розмовами? У події зокрема взяла участь голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. 

Залишилося менш як рік до виборів у Європейський парламент. На цьому тлі на семінарі обговорили новий суспільний договір між народом і європейськими політичними лідерами. Саме він має забезпечити, щоб люди, які ухвалюють рішення, залишаються підзвітними громадянам.

Олександра Матвійчук взяла участь в обговоренні «Поза межами конфлікту: уроки Північної Ірландії». До неї у розмові приєдналися журналістка і викладачка Ольстерського університету Леона О’Ніл, лідер Соціально демократичної та лейбористської партії (SDLP) член парламенту Великої Британії Колум Іствуд, а також заступниця директора Центру запобігання конфліктам ОБСЄ та засновниця Жіночої коаліції Північної Ірландії Кейт Фірон.

Спікери обговорили, як двадцять п’ять років тому мирна угода у Белфасті або Страсноп’ятнична угода поклала край 30-річному насильству в Північній Ірландії, відомому як «Смута». Важливим елементом Угоди було сприяння розподілу влади в Північній Ірландії між юніоністськими та націоналістичними громадами. Жіночі групи відігравали значну роль у мирному процесі, домагаючись більшого залучення та участі у переговорах. Вони організовували масові кампанії, проводили публічні збори та лобіювали політики, щоб переконатися, що голоси та проблеми жінок були почуті. На основі цієї сесії спікери обговорювали найкращі практики розв’язання конфліктів і розбудови миру у 2023 році.

Назад
Попередня Наступна
buttons