12.09.2023

«Окупуюча країна безпосередньо робить Бучу кожного дня», — Олександра Романцова на пресмарафоні щодо тимчасово окупованих територій

8 вересня відбувся пресмарафон щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях. В його межах учасники обговорили суспільно-політичну ситуацію, псевдовибори, гуманітарну кризу та порушення міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих територіях. Серед спікерів була виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова. 

Також участь у пресмарафоні взяли уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець, представник ГУР Андрій Юсов, речник МЗС Олег Ніколенко, політичний радник Представництва Європейського Союзу в Україні Ааро Іулітало, заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ, представник СБУ та Центру національного спротиву ССО Анатолій Стельмах, керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної боротьби МКІП Ігор Соловей і міський голова Мелітополя Іван Федоров

«Наразі у нашій базі є понад 50 тисяч потенційних міжнародних злочинів, злочинів проти людяності, воєнних злочинів тощо. При цьому ми почали документування з 2014 року. І треба чітко розуміти, що вся та практика, яку ми побачили в Ізюмі або Бучі, — всі ці злочини, тортури, викрадення, розділення сімей тощо, — безпосередньо почалися у 2014 році. 

Окупуюча країна безпосередньо робить Бучу кожного дня. Ми дуже часто змушені на міжнародній арені пояснювати, що не рік тому була Буча і ця трагедія, що трагедія — кожен день окупації цих територій. З нашого досвіду, коли ми виїжджаємо у селище, яке було окуповане місяць, ми з однієї розмови з мешканцями цього села привозимо 20-30 кейсів потенційних воєнних злочинів.

У той самий час МКС, з яким співпрацюють і органи України, і громадські організації — вони 10, може, 20 кейсів відкриють. Бо їхня мета — це найвищі щаблі, які мають максимально відповісти за те, що вони створили ці накази вчиняти воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Але тисячі виконавців — вони також мають бути покарані», — зазначає виконавча директорка Центру громадянських свобод.

Назад
Попередня Наступна
buttons