11.09.2023

Центр громадянських свобод та інші організації підписали Соняшникову декларацію — щодо захисту правозахисників

Лауреати Нобелівської премії миру 2022 року — Центр громадянських свобод, «Меморіал» та «Весна» (за дорученням Алеся Беляцького), — та інші правозахисні організації створили Sunflower Declaration. Цей документ закликає захищати правозахисників, які перебувають у небезпеці, та містить конкретні рекомендації для урядів, різних організацій, підприємств, міст і університетів. Вивчити положення Соняшникової декларації можна за посиланням.

Декларацію презентували в Осло 31 серпня 2023 року на Нобелівській конференції миру «Герої прав людини». Її підписали та ухвалили низка лауреатів Нобелівської премії та правозахисні організації, зокрема Міжнародна федерація прав людини та Всесвітня організація проти катувань.

Світ не може існувати без прав людини, а права людини не можуть існувати без тих, хто їх захищає та просуває. Тобто без правозахисників. Саме вони допомогли покращити закони та системи, просували політику та стандарти там, де їх не вистачає, зробили життєво важливі ресурси та привілеї доступними для більшої кількості людей, розширили розуміння та повагу до людей тощо. Тому здатність правозахисників безпечно виконувати свою роботу є попередньою умовою для створення позитивних та довгострокових змін. Проте все частіше їм загрожують. Так за даними Front Line Defencers 2022 Global Analysis зафіксували понад 400 цілеспрямованих вбивств правозахисників.

«Переважна більшість нападів на правозахисників залишаються безкарними. Це неприйнятно. Повинні бути відчутні наслідки для тих, хто шкодить правозахисникам, якщо ми хочемо захистити нашу демократію і, зрештою, світ. Ми, лауреати Нобелівської премії, поряд з представниками громадянського суспільства, експертами та іншими людьми, закликаємо до термінових дій щодо захисту правозахисників, які наражаються на ризик, у скоординованому глобальному масштабі», — зазначають творці декларації.

Детальніше про декларацію та умови для різних учасників процесу можна почитати на сайті International Federation for Human Rights.

Назад
Попередня Наступна
buttons