07.09.2023

«Ми проходимо цей драматичний час дуже достойно», — Олександра Матвійчук на Саміті Перших леді та джентльменів

У Києві пройшов третій Саміт Перших леді та джентльменів, заснований дружиною Президента України Оленою Зеленською. Для участі у події з різних куточків світу до Києва з’їхалися 28 поважних учасників і учасниць. А у розмові «Бути людиною на війні» взяла участь голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. 

Щорічна подія, яка започаткована у 2021 році для обміну досвідом та реалізації спільних проєктів заради добробуту людей на планеті, пройшла на території Національного заповідника «Софія Київська». Тема цьогорічного саміту: «Ментальне здоров’я: крихкість і стійкість майбутнього». Серед учасників були: перша леді Республіки Польща Агата Корнгаузер-Дуда, перша леді Турецької Республіки Еміне Ердоган, перша леді Держави Ізраїль Міхаль Герцог, дружина Федерального президента Федеративної Республіки Німеччина Ельке Бюденбендер, дружина Президента Європейської ради Амелі Дербаудренгієн, дружина Прем’єр-міністра Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Акшата Мурті, президентка Європейського парламенту Роберта Мецола, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, дружина Прем’єр-міністра Японії Юко Кішіда, Її Королівська Високість Кронпринцеса Норвегії Метте-Маріт,  партнер президентки Словацької Республіки Юрай Різман, перший джентльмен Республіки Словенія доктор Алеш Мусар, чоловік Прем’єр-міністерки Данії Бо Тенгберг та інші поважні особи.

«Стійкість — це здатність долати випробування й жити повноцінним життям. Особиста стійкість кожної окремої людини є складовою стійкості суспільства. Через людину – до родини, від родини – до колективу, громади, зрештою — до всієї країни. Тому немає більш стратегічного завдання для будь-якої країни, ніж створити умови для стійкості кожної людини. Пишаюся тим, що Україна демонструє світові, на що здатні люди, об’єднані спільною цінністю. Наша цінність — це людське життя. А в основі людського життя завжди любов», — відкрила саміт Олена Зеленська

На головній сцені заходу відбулася розмова «Бути людиною на війні», а до голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук у ній приєдналися французький письменник і режисер Бернар-Анрі Леві, хірург-доброволець Алексіс «Корінф» Чолас та військова-доброволиця Руслана «Незламна Руся» Данілкіна.

«Я знаю, наскільки важлива робота щодо збору всіх доказів, документування злочинів. Все це завдяки вам і подібним вам людям, які слідують вашому прикладу. Ці безпрецедентні злочини, які Путін та Росія вчиняють, залишаються без покарання. Тож моє запитання наступне: Ви стільки всього бачите, відкриваєте для себе стільки злочинів і жахів. Ви свідок всього цього. Як ви можете це витримувати та жити з цими примарами, які залишаються у вашій пам’яті?», — звернувся до Олександри Матвійчук модератор розмови Бернар-Анрі Леві.

«Коли Росія розпочала війну проти України в лютому 2014 року, ми відправили мобільні групи в Крим, в Луганську і Донецьку області. В лютому 2014 року, чесно кажучи, ми не розуміли, що війна почалася і скільки вона триватиме. Але одразу почали фіксувати викрадення, катування, сексуальні насильства, умисні вбивства цивільних людей на окупованих Росією територіях. Я особисто опитувала сотні людей, які вижили в полоні. Це правда страшні історії. Люди розказували, як їх били, гвалтували, забивали в дерев’яні ящики, як їм відрізами кінцівки, під’єднували струм до геніталій. Коли ми спільно з колегами правозахисниками випускали наш перший звіт під назвою “Ті, що пережили пекло” (і це не метафора), я взяла в цьому звіті розділ про катування. Не тому, що мене цікавить цей вид воєнних злочинів, а тому, що я хотіла звикнути до цієї нової реальності, наростити грубішу шкіру. У мене нічого не вийшло. Дивлячись назад, через ці 9 років, я думаю, що можливо це і нормально — що ми не сприймаємо те, що відбувається, як норму. Що ми маніфестуємо і боремося.

Мене особисто тримають дві речі. Мета — ми документуємо ці злочини й зараз в нашій спільній базі ініціативи “Трибунал для Путіна” понад 50 000 кейсів. Ми їх документуємо, тому що впевнені — рано чи пізно Путін, Лукашенко, вище політичне керівництво та військове командування РФ, так само як всі ті росіяни, які вчиняли ці злочини своїми руками, опиняться перед судом. І друга річ — тримають люди. Ми проходимо цей драматичний час дуже достойно. Я пам’ятаю час, коли я лишалася в Києві в лютому-березні 2022 року. Міжнародні організації евакуювали свій персонал, а звичайні люди залишилися. І то були звичайні люди, які допомагали вижити під вогнем. Звичайні люди організовували евакуацію з оточених міст, проривалися туди з гуманітарною допомогою. Звичайні люди робили надзвичайні речі та виявилося, що вони мають набагато більше впливу, ніж вони собі мислять. І це тримає. Приклади десятків тисяч звичайних людей, які роблять надзвичайні речі. Я дуже рада, що програма ментального здоров’я, яка була запущена з ініціативи першої леді, амбасадоркою якої я є, постійно нагадує людям про ту силу, яку вони мають», — зазначила Олександра.

Повне відео третього Саміту леді та джентельменів можна подивитися за посиланням.

Назад
Попередня Наступна
buttons