05.09.2023

Центр громадянських свобод опублікував звіт «Війна Росії в Україні, фільтрація та примусове переселення цивільних осіб є грубими порушеннями міжнародного права»

Центр прав людини Американської асоціації юристів спільно з Центром громадянських свобод і Фондом «Вільна Росія» опублікували звіт «Війна Росії в Україні, фільтрація та примусове переселення цивільних осіб є грубими порушеннями міжнародного права». Подивитися документ англійською мовою можна за посиланням.

Коли збройний конфлікт ведеться без уваги до правових режимів, створених міжнародною спільнотою, страждання цивільних осіб посилюються. Інструменти міжнародного гуманітарного права, міжнародного кримінального права та права прав людини є гарантіями, на які покладається міжнародна спільнота у відчайдушних спробах цивілізувати варварство війни. Як сказав Кофі Аннан: «Міжнародне гуманітарне право є маяком, який веде нас через темряву війни до світла людяності».

Цей звіт застосовує міжнародне право до злочинної поведінки, а саме процесу «фільтрації». За його допомогою російські сили затримують, допитують, а в деяких примусово переміщують українських цивільних осіб з нібито метою виявлення загроз для російських окупаційних сил. Як пояснюється в цьому звіті, процес фільтрації є потенційно незаконним на кожному зі своїх етапів, хоча він маскується під законну прерогативу окупаційної влади. Здійснюючи системний і незаконний процес «фільтрації», російські війська порушують норми кожного міжнародного правового режиму, на який покладається міжнародна спільнота. Нехтування цими нормами не можна ігнорувати.

Голос міжнародної спільноти транслюється по всьому світу через звіти, подібні до цього, які ретельно аналізують інформацію — вміст із відкритих джерел, заяви свідків і журналістські репортажі — щоб зберегти для нащадків і пояснити досвід тих, хто найбільше та безпосередньо постраждав від збройного конфлікту. Цей останній звіт ABA та партнерів слід з упевненістю розглядати як інструмент адвокації, захисту прав людини та підзвітності численних зацікавлених сторін у тому, щоб мир, безпека та підзвітність зрештою повернулися в Україну.

Окремо American Bar Association Center for Human Rights дякує експерту Центру громадянських свобод В’ячеславу Ліхачову за допомогу у роботі над звітом.

Назад
Попередня Наступна
buttons