01.09.2023

Центр громадянських свобод презентував брошуру з історіями цивільних ув’язнених

Центр громадянських свобод в межах ініціативи Prisoners Voice створив брошуру з 50 історіями цивільних, яких незаконно викрала й утримує РФ. Її видали двома мовами: українською та англійською. 

Центру громадянських свобод відомо про понад 150 пенітенціарних закладів в Росії та на тимчасово окупованих територіях України, де безпідставно утримують цивільних громадян, яких викрали під час окупації з власних домівок, дорогою в магазин або з робочого місця. Росія приховує інформацію про цивільних громадян України, які перебувають в увʼязненні на території РФ, тимчасово окупованих територіях України та в анексованому Криму. Усі дані актуальні станом на 1 серпня 2023 року. У цьому буклеті ми зібрали 50 історій людей, які пережили або переживають тортури, жорстоке поводження, ненадання медичної допомоги, голод і інформаційний вакуум. Всі вони мають бути почуті, а всі невинні — звільнені.

Серед кейсів історія 44­-річного спортсмена й кунг-фу тренера з Мелітополя Андрія Голубєва, якого заарештували за надуманими звинуваченнями у причетності до тероризму, рішенням так званого «Верховного суду» Криму. Або автомеханіка з Бучі Євгена Гур’янова, який під час окупації міста доставляв їжу та воду багатьом людям, а також допомагав їм виїхати в безпечніше місце. Одного дня близько двадцяти російських військових вдерлися до будинку чоловіка та забрали його. Або 23­-річного Дмитра Юзвака, якого разом із батьком російські військові викрали з власної домівки в Гостомелі.

Переглянути та завантажити брошуру можна за посиланням.

Назад
Попередня Наступна
buttons