23.08.2023

Україна та Міжнародний Червоний Хрест застосують новий інструмент для звільнення з полону — змішані медичні комісії

У Мілітарі Медіа Центрі відбулася пресконференція за участі представників Коордштабу, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Центру громадянських свобод, Мін’юсту, МЗС, Уповноваженого ВРУ з прав людини, а також Об’єднаного центру СБУ. Обговорили новий інструмент для звільнення людей з полону. Медкомісії оглядатимуть військовополонених, щоби діагностувати їхній стан здоров’я та повернути важкохворих та важкопоранених.

Механізм медичних комісій прописаний у Женевській конвенції про поводження з військовополоненими. Але на практиці його застосовували лише двічі: під час воєн у В’єтнамі та між Іраном та Іраком. Україна вперше за довгий час покладається на цей механізм. Медичні комісії складаються щонайменше з трьох членів, двоє з яких є лікарями, які представляють нейтральну країну, а третій — країну, яка утримує полонених.

«Для нас дотримання цієї норми Женевських конвенцій є принциповим. І з перших днів перемовин з російською стороною я наголошую, що ми робимо всі можливі кроки, аби повернути тяжкопоранених і тяжкохворих українців. Зокрема я особисто передав список з іменами таких наших громадян уповноваженій з прав людини у РФ у Туреччині у січні. Окрім цього, нещодавно я поінформував її про те, що Україна створює змішану медичну комісію», — каже Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова зазначила: «Ми дуже вдячні українській державі за гнучкість, за роботу дипломатів та політиків зокрема. Ми маємо донести до політичних кіл РФ, що вони мають дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права. А міжнародна спільнота має продовжувати дипломатичний та політичний тиск на агресора». 

Представники МКЧХ також відзначили, що активно працюють з українською владою над технічною стороною створення змішаних медичних комісій, і вже делегували двох кандидатів: терапевта та хірурга.

Сторона країни-агресора поінформована про початок роботи зі створення змішаних медкомісій.

Назад
Попередня Наступна
buttons