04.08.2023

«Дані, що збирають США, можуть допомогти вийти на високопосадовців РФ і обґрунтувати їхню вину», — Олександра Матвійчук для Голосу Америки

Цього тижня низка американських ЗМІ повідомила про те, що президент США Джо Байден дав розпорядження уряду розпочати ділитися доказами російських воєнних злочинів, скоєних в Україні, із МКС в Гаазі. У чому важливість і вага цього рішення, як ще Сполучені Штати можуть пришвидшити процес притягнення росіян, і зокрема, Путіна до відповідальності — в інтерв’ю Голосу Америки розповіла голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. 

Яким чином рішення Вашингтона ділитися даними з Міжнародним кримінальним судом може допомогти зусиллям Україні? І в чому роль саме Сполучених штатів?

– Це важливе рішення. Міжнародний кримінальний суд за своєю політикою зосереджує увагу не на тих, хто вчиняв злочини своїми руками, а на тих, хто приймав рішення, віддавав накази, уможливлював їхнє вчинення. І це означає, що у своєму розслідуванні МКС має протягнути ланцюг наказів від безпосередніх виконавців до високопосадовців РФ. Дані, що збирають США, в тому числі певні розслідування та дані про російські воєнні злочини, можуть пролити світло і допомогти вийти на високопосадових осіб РФ і обґрунтувати їхню вину. 

– Як вдалося досягнути змін в цій політиці? Як зокрема ви, можливо, натиснули на це рішення?

– Ми та наші партнери пояснювали, наскільки важливо Сполученим штатам допомогти у здійсненні правосуддя й переслідування високопосадовців РФ, які вчиняли злочини і приймали рішення про їхнє вчинення не тільки в Україні, а до цього в Чечні, Грузії, Молдові, Сирії, Малі, Лівії та інших країнах світу. Ми просто пояснювали, що потрібно припинити цей ланцюг безкарності, інакше це буде продовжуватися. І питання, яка наступна країна стане жертвою російської атаки. На протидії цьому рішенню стояли американські військові та Пентагон, через побоювання, що це може стати прецедентом. США не ратифікували Римський статут і під юрисдикцію МКС на своїй території не підлягають. 

Подивитися ефір можна за посиланням.

Назад
Попередня Наступна
buttons