02.08.2023

«Ізраїль лихоманить»: В’ячеслав Ліхачов про судову реформу в країні

Члек експертної ради Центру громадянських свобод написав колонку для видання «Дзеркало тижня» про глибоку політичну кризу в Ізраїлі, внутрішньополітичні процеси, що на неї вплинули, та в чому суть судової реформи, яка сколихнула протести. 

«Судова реформа набула характеру питання номер один в ізраїльському політичному порядку денному з кінця минулого року. Сформована після затяжної політичної кризи за підсумками останніх виборів, п’ятих позачергових за три роки, чинна коаліція на чолі з лідером правої партії “Лікуд” прем’єр-міністром країни Беньяміном Нетаньягу, по суті, поставила собі завдання взяти судову владу під контроль уряду. Інші передбачені реформою законопроєкти, зокрема, змінюють механізми призначення суддів. Опозиція стверджує, що уряд знищує ізраїльську демократію, і порівнюють Нетаньягу з російським президентом Владіміром Путіним», — пояснює В’ячеслав.

«Характерно, що чинний президент Сполучених Штатів Джо Байден украй стурбований діями ізраїльського уряду. Напередодні засідання Кнесету він уперше за кілька місяців провів телефонні переговори з ізраїльським прем’єр-міністром, переконуючи його відкласти ухвалення закону, «який робить єврейський народ більш роз’єднаним, а не навпаки». Після голосування Білий дім висловив жаль із приводу прийнятого рішення. Судова реформа призведе до ще більшого охолодження відносин між адміністрацією Байдена та урядом Нетаньягу. Схоже, ізраїльський прем’єр і сам вважає, що спільного в нього набагато більше із Дональдом Трампом», — додає Ліхачов.

Повний матеріал читайте за посиланням.

Назад
Попередня Наступна
buttons