02.08.2023

Олександра Матвійчук для Центру аналізу європейської політики про те, як розірвати замкнене коло російської безкарності

Росія залишила після себе слід спустошення та травмувала людей по всій Україні. Щоб після війни встановити справжній та міцний мир, необхідно розірвати хибне коло безкарності. Як міжнародна спільнота може притягнути Росію до відповідальності за її злочини? Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод, пояснила, як партнери та союзники можуть допомогти відновити справедливість та забезпечити майбутнє України.

Олександра взяла участь у ефірі для американського Центру аналізу європейської політики (CEPA), де говорила з науковою співробітницею центру Оленою Давлікановою. Зокрема обговрили Трибунал для Путіна та стан збору воєнних злочинів Росії.

«Ми зіткнулися з величезною кількістю воєнних злочинів, тому об’єднали наші зусилля з десятками організацій з різних регіонів в одну ініціативу — Трибунал для Путіна. Ми побудували всю мережу українських документаторів, охоплюємо всю країну включно з окупованими територіями. І маємо амбітну мету — задокументувати кожен злочинний епізод, скоєний у кожному маленькому селі кожної області. Зараз ми маємо в нашій базі понад 45 000 епізодів злочинів. Це величезна кількість, але все ще вершина айсберга. Тому що Росія свідомо вчиняє воєнні злочини. Це методи, завдяки яким РФ намагалася зламати свідомість людей і окупувати Україну. Це не війна тільки Путіна. Правда в тому, що це війна російського народу», — зокрема поясеює Олександра Матвійчук.

Назад
Попередня Наступна
buttons