24.07.2023

«За допомогою прав людини ми побудували свою оборону», — Олександра Романцова на форумі для молодих державотворців

22 липня в Києві відбувся всеукраїнський молодіжний форум «Державотворець: Молодь на варті змін». Сотні молодих українців з 22 областей країни зібралися у КВЦ Парковий, аби налагодити звʼязки, а також надихнутися виступами найкращих представників державного, підприємницького й громадського секторів. Першою спікеркою панелі «Країна активістів: як громадський сектор змінює суспільство на краще» стала виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

«Зараз тут, в Україні, ми маємо можливість глобального спротиву. Це зовсім не означає, що з правами людини легко. Це про те, що треба поважати людей, думки, дії, які тобі не подобаються. 30 років ми могли говорити про все, організовувати будь-яку ініціативу, групу, партію чи клуб — це все права людини. Ми ними користувалися, а в момент, коли на нас напали, ми за допомогою них побудували свою оборону. Третій сектор або сектор недержавних організацій першими зустрічають проблеми та використовують практику їхнього розвʼязання. Навіть якщо вас поки лише три людини, які ці проблеми бачать», — розповідала Олександра Романцова.

Гості з найрізноманітніших напрямів — освіта, довкілля, студентство та молодь, медіа та технології, міжнародна адвокація, — розповідали про особливості їхніх сфер, натхнення та виклики. Зрештою зійшлися на тому, що активізм — це брати відповідальність за захист того, що саме для тебе є цінним. Бути частиною спільноти небайдужих, а отже — державотворців.

Після дискусії глядачі пройшли опитування на тему: «Чи бачите ви себе у громадському секторі наступні 5 років?». 81% респондентів відповіли «Так». Центр громадянських свобод працює над становленням прав людини, демократії, солідарності та справедливості, радо залучаючи до цього суспільство, зокрема й молодь.

Назад
Попередня Наступна
buttons