17.07.2023

Олександра Матвійчук на вебінарі до річниці прийняття Римського статуту: «Понад 45 000 задокументованих злочинів Росії в Україні»

Напередодні двадцять п’ятої річниці прийняття Римського статуту та Дня міжнародного правосуддя International Center for MultiGenerational Legacies of Trauma (ICMGLT) провів вебінар «Вплив Римського статуту МКС на права жертв: бачення на наступні 25 років». На події зокрема виступила голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Олександра зазначає: «Війна Росії проти України розпочалася не у 2022 році, а у 2014-му, а почалася з Революції Гідності. Ми були першою організацією, яка послала свої групи у Луганськ, Донецьк, Крим документувати злочини. У 2014 році ми розпочали кампанію для того, щоб підтримати ратифікацію Римського статуту. Результатом кампанії були дві декларації, які український парламент надіслав у Міжнародний кримінальний суд. На жаль, Україна поки що не зробила всіх необхідних кроків для того, щоб ратифікувати Римський статут. Але у нас коїться величезна кількість злочинів, ми об’єднуємося з різними регіонами, щоб вивести всі їх на один трибунал. Ми створили українську мережу документування злочинів і намагаємося фіксувати кожен епізод, скоєний навіть у маленькому селі. У нас є величезна база даних і там вже понад 45 000 епізодів. Росія продовжує скоювати ці злочини та намагається подолати супротив українського народу». 

Також голова ЦГС поділилася з учасниками та глядачами вебінару історією української письменниці Вікторії Амеліної, яка померла після ракетного удару росіянами по ресторану у Краматорську. 

На вебінарі окрім Олександри Матвійчук виступили: професорка права школи університету Ессекса Карла Ферстман, суддя Міжнародного кримінального суду Бертрам Шмітт, угандійський адвокат з прав людини та співрадник у справі Ongwen у МКС Джозеф Аквенью Маноба, професорка права та директорка Центру прав жінок у Jindal Global Law School (Індія) Сауміа Ума, юридичний радник Програми міжнародного права та правосуддя Amnesty International Уго Рельва.

Вебінар можна подивитися на YouTube: посилання на англійську та українську версії.

Назад
Попередня Наступна
buttons