16.07.2023

Олександра Матвійчук виступила на заході в Раді Європи та нагадала про необхідність створення спеціального трибуналу

10 липня відбулося засідання Комітету міністрів Ради Європи під назвою «Відповідальність за злочини за міжнародним правом, скоєні в Україні: стан справ та шляхи подальшого розвитку» за результатами декларації, яку вони прийняли в Рейк’явіку. На події зокрема виступила голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

На події розглядалися три важливі теми щодо ситуації в Україні: позиція України в Міжнародному кримінальному суді, провадження національних судів в Україні та інших державах і поточні зусилля зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії.

Олександра нагадала про необхідність створення спеціального трибуналу по агресії Росії, про важливість залучення міжнародного елементу на рівень національного розслідування і національного правосуддя. Для того, щоб Україна могла впоратися з величезною кількістю російських злочинів відповідно до міжнародних стандартів статті 6 Європейської конвенції з прав людини. Також Олександра згадала історію подруги, письменниці Вікторії Амеліної, яка сама документувала воєнні злочини і стала жертвою одного з них. 

Окрім голови ЦГС своєю точкою зору поділилася Тетяна Печончик з Центру прав людини ZMINA, постійний представник України Борис Тарасюк, а також представники міжнародних неурядових організацій: Коаліція на підтримку Міжнародного кримінального суду, Human Rights Watch та Центр міжнародного правосуддя Amnesty International.

Назад
Попередня Наступна
buttons