13.07.2023

Центр громадянських свобод зустрівся зі спецуповноваженою ОБСЄ у справах Східної Європи. Чому це важливо?

Виконавча директорка ЦГС Олександра Романцова та координатор міжнародної взаємодії Роман Неколяк провели важливу зустріч зі спеціальною представницею Парламентської асамблеї ОБСЄ у справах Східної Європи Даніелою де Ріддер — жінкою, яка за сумісництвом є чинною депутаткою Бундестагу від СДПН. Дані з цієї розмови де Ріддер включила у звіт, що потім презентувала на конференції ОБСЄ у Ванкувері

На зустрічі Даніела де Ріддер розпитувала про ситуацію в Україні, як війна вплинула на стан прав людей і на розслідування воєнних злочинів. Зокрема цікавилася, чим конкретно займається Центр громадянських свобод і чим взагалі зараз живе громадянське суспільство нашої країни. 

Думки представників організації де Рідер імплементувала у звіт, який презентувала в текстовому варіанті та виступила в Ванкувері на конференції ОБСЄ в межах теми «Укріплення регіональної безпеки шляхом розвитку демократичних та інклюзивних суспільств: роль ПА ОБСЄ».

Дещо з розмови: «Досі не знайдено жодних практичних механізмів для вирішення різних екзистенційних гуманітарних проблем в умовах війни. Це стосується, наприклад, передачі останків людей, які були вбиті або померли на окупованих територіях, членам їхніх родин на території України. Крім того, сова йде про очевидно систематичне ув’язнення цивільних осіб російськими військовими чи силами безпеки РФ, при якому з затриманими цивільними часто погано поводяться та не надають доступ до правової допомоги. На відміну від комбатантів обох сторін конфлікту, яких можна звільнити шляхом взаємного обміну полоненими, для мирних жителів такої перспективи немає, не в останню чергу тому, що постраждав лише народ України. По суті, йдеться про політично вмотивоване захоплення заручників у межах психологічної війни Росії з метою підбити моральний стан українського народу».

Така публікація важлива, адже демонструє релевантність діяльності ОБСЄ і те, що організація нас слухає і збирає первинні дані не через посередників, а напряму через ГО в Україні. 

Повний звіт можна подивитися за посиланням.

Назад
Попередня Наступна
buttons