10.07.2023

Скільки реально триватиме реінтеграція? — думка Олександри Матвійчук

ВВС Україна випустили матеріал, в якому обговорили з експертами 8 викликів, що доведеться подолати, коли Україна поверне собі Крим і Донбас. Серед іншого розібрали, що робити з колаборантами та росіянами, хто працюватиме в держорганах, чи перейдуть регіони на українську мову. Також торкнулися теми реінтеграції. 

У матеріалі зазначають, що перший перехідний етап перебудови після деокупації може зайняти мінімум п’ять років, залежно від обставин. Але справжня ментальна реінтеграція — це десятиліття. Масштаб травми експерти порівнюють з Другою світовою війною.

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук зазначає: «Вважають, що після розгрому нацистського режиму і пацифікації всі німці одразу все переосмислили. Направду, ні, знадобилося кілька поколінь, спір істориків в Німеччині, час, щоб виросло покоління дітей, які почали питати своїх батьків, що вони робили та чому».

Експерти зазначають, що у Криму процес може бути простішим. На Донбасі ж не було потужних міжнародних майданчиків для діалогу, на кшталт Кримської платформи, яку Україна почала проводити з 2021 року та під час якої гучно заявила про плани повернути півострів.

Олександра Матвійчук застерігає, щоб у питаннях реінтеграції Україна не концентрувалася передусім на економіці та інвестиціях: «Примирення і реінтеграція не менш важливі ніж економіка. Це визначає, як людина бачить світ, це зумовлює рішення, які вона ухвалює. Але стратегія має бути довгостроковою. Це гра в довгу».

Назад
Попередня Наступна
buttons