20.06.2023

Команда Центру громадянських свобод взяла участь у круглому столі на тему реформи сектору цивільної безпеки


У вівторок, 20 червня, консультативна місія Європейського Союзу провела круглий стіл на тему реформи сектору цивільної безпеки. Участь у ньому взяли представники Центру громадянських свобод: координатор міжнародної взаємодії Роман Неколяк, координаторка групи громадського моніторингу ОЗОН Іванна Мальчевська та інформаційний координатор Святослав Рубан. Це була перша панельна дискусія КМЄС на тему викликів реформи сектору цивільної безпеки під час повномасштабного вторгнення, деокупації та реінтеграції звільнених територій.

Засідання відкрила Маура О’Салліван, керівник апарату Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні. Про роботу та мандат КМЄС в Україні розповіла Розалін Шихан, голова операційного департаменту КМЄС. Дискусію з представниками громадськості модерувала Кірстен Йоппе, керівниця компоненту КМЄС з питань належного врядування.

Під час круглого столу обговорювали пріоритети та виклики, що стоять перед органами сектору цивільної безпеки на деокупованих та прилеглих до них територіях. Реформування сектору цивільної безпеки також потребує розв’язання супутніх проблем, зокрема боротьби з корупцією, забезпечення належного управління, дотримання прав людини та гендерної рівності. Ці питання відіграють важливу роль у процесі Євроатлантичної інтеграції України та мають значення для всіх організацій, що діють у секторі цивільної безпеки.

КМЄС працює в Україні з 1 грудня 2014 року. Головне завдання місії підтримати реформування правоохоронних органів й установ системи верховенства права, а також допомогти відновити довіру людей до них. КМЄС в Україні має регіональні представництва в Києві, Львові та Одесі, а також мобільний підрозділ. Через агресивну війну Росії проти України регіональні представництва місії в Харкові та Маріуполі тимчасово не працюють.

Мандат КМЄС в Україні реалізується за трьома напрямами діяльності:

  • Надання стратегічних консультацій щодо реформування сектору цивільної безпеки, зокрема, щодо розробки стратегічних документів та законодавства;
  • Підтримка імплементації реформ за допомогою надання практичних консультацій, проведення тренінгів, реалізації проєктів та надання обладнання;
  • Співпраця та координація для забезпечення узгодженості зусиль українських органів влади та міжнародних партнерів щодо втілення реформ.

       

Довідково:

  • Група громадського спостереження ОЗОН – ініціатива Центру громадянських свобод, яка здійснює громадський контроль за діяльністю правоохоронних органів, судів, місцевого самоврядування у різних регіонах України. Волонтери стежать за забезпеченням свободи мирних зібрань та готують рекомендації для органів державної влади і міжнародних організацій. З початком повномасштабного вторгнення ОЗОН започаткував національну кампанію моніторингу укриттів, аби виявити системні проблеми та допомогти відповідальним органам забезпечити цивільний захист усім громадянам.
  • Сектор цивільної безпеки – це правоохоронні органи й установи системи верховенства права, зокрема такі як Міністерство внутрішніх справ, Міністерство юстиції, Національна поліція, органи прокуратури, Служба безпеки України, Державна прикордонна служба, суди та антикорупційні органи. Також неабияку роль відіграють громадянське суспільство та Верховна Рада України.
Назад
Попередня Наступна
buttons