11.03.2016

“Справи кримських мусульман”: конвеєр політичних репресій тільки розгортається

Після “проукраїнських терористів” – Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія, у Криму прийшла пора для “терористів мусульманських”.
У середині лютого стало відомо про проведення обшуків у помешканнях кримських татар і подальше затримання чотирьох осіб. Серед них – доволі відомий в кримськотатарському середовищі правозахисник, член Кримської контактної групи з прав людини Емір-Усеін Куку, а також Енвер Бекіров, Муслім Алієв і Вадим Сірук.
Нова хвиля затримань проводилася в рамках однієї із поки що двох відомих нам “справ кримських мусульман”. Вона була порушена управлінням ФСБ, що базується в Сімферополі. Затриманим інкримінується стаття 205.5 Кримінального кодексу РФ “Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”.
Раніше в січні та квітні 2015 року в рамках іншої справи, порушеної Управлінням ФСБ у Севастополі, але за тими самими обвинуваченнями – вже були затримані кримські татари Руслан Зейтуллаєв, Нурі Прімов, Рустем Ваітов та Ферат Сейфуллаєв. Невдовзі обвинувачені мають бути етаповані до РФ, а саме до Ростова-на-Дону, де їх судитиме Північно-Кавказький окружний військовий суд. Так, той самий, що засудив Сенцова та Кольченка до 20 та 10 років суворого режиму відповідно.
Поки що ми, правозахисна кампанія LetMyPeopleGo, не маємо повноцінної інформації щодо затриманих у лютому осіб, не маємо можливості оцінити матеріали справи, але вважаємо, що в цих справах вже простежується чіткий політичний мотив.
Серед них – сам факт окупації Криму, контекст політичного переслідування кримських татар, процесуальні порушення у судових засіданнях, а також російська “традиція” переслідування мусульманських організацій, яка існує в РФ із 2000-х років.
Саме про це докладно розповідає в інтерв’ю російський правозахисник, директор Центральноазійських програм правозахисного центру “Меморіал” Віталій Пономарьов.
“Після подій у Беслані 2004 року була дана команда здійснити масштабний удар по російським терористам. Їх шукали і “знаходили” всюди, навіть там, де ніяких терористів ніколи не було… Проблема в тому, що вина цих людей, по суті, зумовлена необґрунтованим рішенням Верховного суду, оскаржити яке практично неможливо. Формально скаргу, звичайно, можна подати, що неодноразово і відбувалося, але такі скарги жодного разу не розглядалися по суті… У підсумку зараз в Росії діє справжній конвеєр політичних репресій, сформований на основі так званого “антиекстремістського законодавства”, – зауважує Віталій Пономарьов.

Оприлюднено на сайті УП 10.03.2016: http://www.pravda.com.ua/articles/2016/03/10/7101360/

Назад
Попередня Наступна
buttons