06.10.2022

Конференція ОБСЄ у Варшаві: відсіч російській агресії проти України

В рамках Варшавської конференції з людського виміру, що тривала з 26 вересня по 7 жовтня 2022 делегація українських правозахисників, юристів та журналістів розповіла дипломатам різних країн-членів ОБСЄ про проблеми викликані російською збройною агресією проти України.

Олександра Романцова, виконавчий директор Центру Громадянських Свобод та Олександра Дрік – координаторка з міжнародного співробітництва представляли ЦГС на конференції та її тематичних заходах.

Цього року цей захід організувало Польське головування в ОБСЄ під керівництвом пана Збіґнєва Рау, Міністра закордонних справ Республіки Польща.

На думку пана Рау “права людини є невідчужуваними, а їх реалізація та захист є одними з найбільших досягнень людства. Відмова в правах людини будь-кому, особливо вразливим і слабким, означає позбавлення їхньої гідності та почуття свободи та безпеки. Таке навмисне ігнорування індивідуальної свободи та вибору є основною характеристикою тоталітарного режиму”. “Ця тоталітарна ідеологія сьогодні має назву русский мир”, — заявив голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау.

Польща прийняла головування ОБСЄ в той час, коли її держави-учасники стикаються з численними викликами для миру та безпеки. Головним викликом стала нова фаза війни Росії проти України після 24 лютого 2022 року.

Мета організації це утвердження консенсусу серед держав-учасників. Її діяльність спрямована на врегулювання регіональних та заморожених конфліктів за підтримки структур та механізмів ОБСЄ (включаючи Московський механізм). Нагадаємо, що «Московський механізм» – це процедура, яка встановлена в межах ОБСЄ та дозволяє розгортання короткострокової міжнародної місії задля встановлення фактів для вирішення конкретної проблеми з правами людини в регіоні ОБСЄ.

Необхідно наголосити на принциповій позиції та ролі Польщі в забезпеченні безпеки, політично-військовій кооперації, а також економічній та гуманітарній допомозі Україні та просуванню питань прав людини у контексті російської агресії проти України.

Десятиденна конференція присвячена обговоренню стану дотримання прав людини та основних свобод на просторі ОБСЄ. Конференція надає платформу для оцінки виконання зобов’язань ОБСЄ у сфері прав людини та пропонує учасникам місце для зустрічі, щоб представити свою недавню роботу та позначити проблеми, які, на їхню думку, потребують негайної уваги міжнародної спільноти.

Конференції ОБСЄ у Варшаві включала пленарні засідання, тематичні заходи та зустрічі із делегатами із різних країн: політиками, дипломатами, експертами, громадськими діячами, представниками міжурядових організацій, представниками інститутів та виконавчих структур ОБСЄ. Це унікальне місце для пошуку партнерів зі співробітництва та плануванню скоординованих дій.

Під час пленарних засідань понад 1500 учасників мали можливість обговорити всі зобов’язання ОБСЄ у сфері прав людини: демократичних інститутів, верховенства права, толерантності і недискримінації, основних свобод та гуманітарні питання.

Записи пленарних засідань доступні на YouTube англійською та російською мовами.

Назад
Попередня Наступна
buttons