06.10.2022

Спеціальний трибунал повинен розглянути злочин агресії РФ проти України, – Олександра Романцова

Створення спеціального трибуналу, який буде спроможний розглянути злочин агресії Росії проти України, має стати результатом вияву політичної волі держав, яким не байдужа доля безпеки світу.

Про це виконавча директорка «Центр Громадянських Свобод» (ЦГС) Олександра Романцова розповіла під час панельної дискусії «Виведення дискусії про крах міжнародної системи на новий рівень: чи варто зберегти ОБСЄ як платформу для діалогу? Чи є вирішення проблеми підсудності політичною проблемою?» що відбулася на полях Варшавської конференції з питань людського виміру (Warsaw Human Dimension Conference).

Вона, зокрема, зазначила, що «національні системи юстиції в інших країнах не спроможні переслідувати осіб, які вчинили міжнародні злочини на основі універсальної юрисдикції – спеціалізовані підрозділи мають обмежені ресурси. А прокурори та судді на місцях часто не розуміють, чому розслідування і покарання осіб з інших країн є їхнім національним інтересом».

Олександра Романцова зазначила також, що є прогалини в архітектурі системи міжнародного правосуддя. Наприклад, МКС (якщо говорити про злочин агресії РФ проти України – ред.) відбере лише кілька справ про військові злочини в Україні.

«Отже, нам потрібно створити спеціальний трибунал для розгляду злочинів агресії проти України і якийсь гібридний механізм для розгляду всіх міжнародних злочинів, вчинених кожним російським солдатом і офіцером проти народу України. Прогалина підсудності — це не лише юридична проблема; це має бути вирішено на політичному рівні державами. Нам потрібна сміливість і лідерство держав, які небайдужі», – наголосила виконавча директора ЦГС.

Вона також привернула увагу аудиторії до того, що припинення безкарності та притягнення злочинців до відповідальності – це приклад того головного завдання, яке не може бути реалізоване в межах механізмів ОБСЄ.

Тому, за її словами, саме «держави зобов’язані взяти на себе провідну роль у вживанні ефективних заходів для забезпечення справедливості».

«Сьогодні, коли ми маємо справу з безпрецедентною російською агресією, нам терміново необхідно забезпечити відповідальність за воєнні злочини, злочини геноциду та злочини проти людяності, вчинені в Україні Росією та її спільником, режимом Лукашенка – і, що не менш важливо, за злочини агресії. За 30 років незалежності Російська Федерація вчинила міжнародні злочини в Молдові, Чечні, Грузії, Сирії та інших конфліктах, більшість з яких відбувалися на кордонах Російської Федерації», – наголосила правозахисниця.

Вона також зазначила, що українська юстиція просто не впорається з величезною кількістю справ, адже лише зараз їх, за даними Генеральної прокуратури України, майже 40 тисяч.

Докладніше про дискусію можна прочитати тут (англійською мовою).

Довідково
Платформа «Громадянська солідарність» (Civic Solidarity Platform, CSP) – об’єднує неурядові організації, які прагнуть покращити ситуацію з правами людини в Європі, Євразії та Північній Америці. Її мета — бути каналом, за допомогою якого громадські активісти можуть створювати альянси, зміцнювати взаємну підтримку та солідарність, а також покращувати свій вплив на національну та міжнародну політику в області прав людини.

Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) – найбільша у світі регіональна міжурядова організація, орієнтована на безпеку, яка має статус спостерігача в ООН. До її повноважень відносяться такі питання, як-от контроль над озброєннями, захист прав людини, свобода преси та вільні та справедливі вибори.

Назад
Попередня Наступна
buttons