12.08.2022

ЦГС розпочинає співпрацю з МКС, Євроюстом і Genocide Network у розслідуванні воєнних злочинів РФ

“Центр Громадянських Свобод” (ЦГС) та ініціатива “Трибунал для Путіна” будуть співпрацювати з МКС, Євроюстом і Genocide Network задля розслідування воєнних злочинів РФ в Україні. Про це розповіла координаторка міжнародної взаємодії ЦГС Олександра Дрік, підсумовуючи результати зустрічей під час конференції Міжнародного кримінального суду, як відбулася у липні.

Вона нагадала, що від початку повномасштабної агресії ЦГС разом із колегами з ініціативи «Трибунал для путіна» документує злочини російської армії в Україні, які відповідно до Римського статуту є воєнними злочинами і злочинами проти людяності. 

“Безперечно, ми зацікавлені в тому, щоби російське політичне і військове керівництво РФ одного дня постало перед цим судом і понесло відповідальність за свої дії і рішення, які призвели до стількох втрат і страждань в Україні”, – зазначила Олександра Дрік. 

“Тому ми використали можливість участі у цій конференції для того, щоб встановити робочі стосунки для подальшої співпраці з Міжнародним кримінальним судом, а також з Євроюстом і Genocide Network, які нещодавно створили спільну слідчу команду за участі прокурорів країн-членів ЄС та МКС для допомоги в росзлідуванні злочинів в Україні. Відтепер ЦГС та ініцатива “Трибунал для Путіна” співпрацюватимуть з цими структурами над розслідуванням злочинів російської армії в Україні”, – наголосила вона.

Міжнародний кримінальний суд – перший постійно діючий міжнародно-правовий інститут, створений відповідно до Римського статуту, до компетенції якого входить переслідування осіб, відповідальних за воєнні злочини, злочини проти людяності і геноцид. 

Назад
Попередня Наступна
buttons